Ανακοινώσεις

Ημερομηνία Καταχώρησης
Θέμα
26.04.2024 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935): αποτιμήσεις και προβληματισμοί έναν αιώνα μετά», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Νοεμβρίου 2024 στο ΕΙΕ.
Προσκαλούνται όσες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση, να στείλουν την πρότασή τους έως τις 31 Μαΐου στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. συμπληρώνοντας τη φόρμα που επισυνάπτεται. Οι απαντήσεις θα σταλούν έως τις 30 Ιουνίου. Πρόσκληση, Αίτησηico new el
24.04.2024
ΘΕΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - SUMMER INSTITUTE

SUMMER INSTITUTE: DIGITAL HUMANITIES FOR HELLENIC STUDIES – WORKING WITH TEXT

JUNE 25–28, 2024, Princeton Athens Center

Overview, Application

Deadline: April 26, 2024.

Eligibility: Graduate students, doctoral candidates, and postdoctoral fellows in the humanities at Greek institutions.

Funding: All participants attend this workshop tuition-free.

Λ. Παπαστεφανάκη ico new el
22.04.2024
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του
ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Η δεύτερη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου, στις 18:00. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Μαρία Δαμηλάκου (επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), η οποία θα μιλήσει με θέμα:
 
«Αναζητώντας αγρότες και τεχνίτες: οι μεταναστευτικές πολιτικέςτων χωρών της Νότιας Αμερικής (1940-1960)».
 
Συντονισμός: Λάμπρος Φλιτούρης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
 
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί δικτυακά μέσω ms teams.
Σύνδεσμος παρακολούθησης εδώ.

09.04.2024
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του
ΤΟΜΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Συνημμένα θα βρείτε εδώ το πρόγραμμα των διαλέξεων νεότερης και σύγχρονης ιστορίας που διοργανώνει κατά το εαρινό εξάμηνο 2023-2024 ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
29.03.2024
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2023-24

Καλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των τριών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, εισακτέοι από το Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και έπειτα, να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω της πύλης του φοιτητολογίου (classweb.uoi.gr), δήλωση μαθημάτων για το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και τον κανονισμό σπουδών του Π.Μ.Σ. στο οποίο φοιτούν.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίζεται από την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 έως και την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024.
Σημειώνεται ότι δεν θα γίνει δεκτή δήλωση μαθημάτων εκτός της ανωτέρω προθεσμίας για κανένα λόγο. 
22.03.2024
ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Υβριδικές επιστημονικές συναντήσεις:  "Η μέριμνα για το παιδί και την οικογένεια στην μεταπολεμική Ελλάδα: η ιστορία της υγείας για το σήμερα". Διοργάνωση: Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ) 

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ) οργανώνει σειρά υβριδικών συναντήσεων με θέμα "Η μέριμνα για το παιδί και την οικογένεια στην μεταπολεμική Ελλάδα: η ιστορία της υγείας για το σήμερα".
Η συμμετοχή είναι δωρεάν (κατόπιν επικοινωνίας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), δια ζώσης στα γραφείατου ΣΥΜΕΠΕ (Βασ. Όλγας 83, Θεσσαλονίκη) ή διαδικτυακά στον σύνδεσμο εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ
06.03.2024
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
 
Διημερίδα «Έγκλημα», παράβαση και δικαιοσύνη: στα ίχνη ενός ερευνητικού πεδίου, 19ος-20ός αιώνας, Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σκουφά 45, Αθήνα). Δείτε εδώ το πρόγραμμα
01.03.2024
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Ραϋμόνδου Αλβανού
 
 
την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (παλιά Σφαγεία, Ιωάννινα).
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
- Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Ηλίας Σκουλίδας, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
και ο συγγραφέας των βιβλίων Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο Μ.Π.Σ. «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Λάμπρος Φλιπούρης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 
27.02.2024
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

«60 χρόνια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: προβληματισμοί και ανησυχίες για το μέλλον του»

Τετάρτη 28/2/2024 και ώρα 18.00, στην αίθουσα τελετών της Ε.Η.Μ. (Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα).

Σας καλούμε να λάβετε μέρος στην εκδήλωση και να καταθέσετε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας. Το Πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σας! Τώρα σας χρειάζεται κι εκείνο!
26.02.2024
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
1ο Συνέδριο Αγροτικής Ιστορίας: "Αγροτικές κοινωνίες στην Ελλάδα (19ος - 20ός αιώνας): Κρίσεις, μεταβάσεις, προσαρμογές και κρατική παρέμβαση" (Αθήνα, Ε.Ι.Ε., 29.2-2.3.2024). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
14.02.2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση/αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Στυλιανής Ράπτη με θέμα: «Όψεις της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας κατά την Ελληνική Επανάσταση. Ο "αποικιοκρατικός" ανταγωνισμός Γαλλίας - Μεγάλης Βρετανίας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024  και ώρα 09:30 μέσω της πλατφόρμας ms teams (Σύνδεσμος εδώ). 
14.02.2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση/αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ευάγγελου Μπεκιάρη με θέμα: «Οι Οθωμανοί Τούρκοι σε ελληνικές ιστορικές πηγές της περιόδου 1830-1860: η μνήμη για τη συνύπαρξη κατακτητή-κατακτημένου και η ιδεολογική χρήση της», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 12.30 μέσω της πλατφόρμας ms teams (Σύνδεσμος εδώ).
 14.02.2024
ΔΡΑΣΗ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εκδήλωση του 3ου κύκλου (Οκτώβριος 2023-Μάιος 2024) του εργαστηρίου Φιλοσοφία & Κινηματογράφος, με θέμα «Ιστορία, τραύμα, αφήγηση».

Την Κυριακή, 18/2/23, ώρα 7 μ.μ., στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), με αφορμή την προβολή της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Ο άνθρωπος του τραίνου», θα μιλήσουν οι:

Λάμπρος Φλιτούρης (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας)

Κώστας Καραβίδας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλολογίας)
17.01.2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση/αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτήτητή  κ. Θωμά Παπανικολάου με θέμα: «Το Σωφρονιστικό σύστημα ανηλίκων στην Ελλάδα: το παράδειγμα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων 1950-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024  και ώρα 13:00 στην 1η αίθουσα της διαχείρισης δικτύων. 
15.01.2024
ΕΚΘΕΣΗ

Έκθεση των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Ζωσιμαία Σχολή-1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων («Παλιό Γυμνάσιο Αρρένων», έναντι παλαιού ΚΤΕΛ) από τις 18 έως και τις 24 Ιανουαρίου 2024.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στις 19.00 μ.μ.

Επισυνάπτεται εδώ το δελτίο τύπου της έκθεσης. 
 15.01.2024
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία», που διδάσκουν η Άννα Μαχαιρά & η Λήδα Παπαστεφανάκη, στο Π.Μ.Σ. «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 (ώρα 15:00)
θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος

Women, Work, and Activism. Chapters of an inclusive history of labor in the long 20th century (Budapest/New York: Central European University Press, 2022,
https://ceupress.com/book/women-work-and-activism)
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι υποψήφιοι διδάκτορες σύγχρονης ιστορίας Δημήτρης Κοπανάς, Άκης Παλαιολόγος, Μαρίνα Τσιρτσίκου και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Στέφανος Ιωαννίδης.
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Συνημμένα (εδώ) θα βρείτε το πόστερ της εκδήλωσης.
Σύνδεσμος παρακολούθησης: Εδώ
09.01.2023
Αξιολογήσεις Μαθημάτων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Αγαπητοί/ές φοιτητές/τριες,

Κατά το διάστημα από 9 Ιανουαρίου 2024 – 23 Ιανουαρίου 2024 θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στο online ερωτηματολόγιο που αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο έχει στόχο να μελετήσει την ποιότητα του κάθε μαθήματος. Στο ερωτηματολόγιο μπορείτε να απαντήσετε οποιαδήποτε στιγμή από το κινητό ή τον Η/Υ σας. Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή του από το κινητό σας, προσπαθήστε από Η/Υ.
Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στο σύνδεσμο https://classweb.uoi.gr στον οποίο έχετε πρόσβαση εισάγοντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια επιλέγετε το μενού «Αξιολόγηση» το οποίο σας παραπέμπει στα διαθέσιμα προς αξιολόγηση μαθήματά σας.
Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος της συνεχούς αξιολόγησης για τη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τις απαντήσεις σας.
Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να απαντηθεί. Η συμμετοχή και ανατροφοδότηση από όλους σας είναι απαραίτητη ώστε να γίνουν βελτιώσεις όπου χρειάζεται.

Από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 
 08.01.2024
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία», που διδάσκουν η Άννα Μαχαιρά & η Λήδα Παπαστεφανάκη, στο Π.Μ.Σ. «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η αν. καθηγήτρια ιστορίας κα. Κατερίνα Δαλακούρα (Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα:

Δια-βαλκανικές φεμινιστικές συνεργασίες την περίοδο του Μεσοπολέμου: Μια επαναπροσέγγιση «του πολιτικού» και της σχέσης φεμινισμού και πολιτικής ιστορίας
 
την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 (ώρα 15:00).
 
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Συνημμένα θα βρείτε το πόστερ της εκδήλωσης.
Σύνδεσμος παρακολούθησης: Εδώ
03.01.2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση/αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτήτητή  Ιωάννη Τερεζάκη με θέμα: «Ολοκαύτωμα, Στρατοπεδική Λογοτεχνία και αναστοχασμός στην μεταπολεμική Ευρώπη. Όψεις μεθοριακότητας στο έργο του Jean Amery», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 09:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 
03.01.2024
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση/αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  Αναστασίας Φυλακτακίδου με θέμα: «Προφορικότητα, Συλλογική Μνήμη και Κοινωνικοί Ρόλοι στη Βόρεια Κάρπαθο», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12:00 στην 1η αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
 18.12.2023
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία», που διδάσκουν η Άννα Μαχαιρά & η Λήδα Παπαστεφανάκη, στο Π.Μ.Σ. «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ιστορικός κ. Δέσποινα Βλάμη (Ακαδημία Αθηνών) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα:

Γάμος, συγγένεια, χηρεία. Η «σκιώδης» επένδυση των γυναικών στις ελληνικές
επιχειρήσεις της διασποράς (18ος-19ος  αιώνας)
 
την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 16:00).
 
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Συνημμένα θα βρείτε το πόστερ της εκδήλωσης.
Σύνδεσμος παρακολούθησης: Εδώ
05.12.2023
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ
«ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2023, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»
 
Ολοκλήρωση εκδηλώσεων μνήμης  «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου»  που διοργάνωσε ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
01.12.2023
ΔΙΑΛΕΞΗ

O Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023  (ώρα 12:00-14:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα ΙΝΧ) στη ΔΙΑΛΕΞΗ του Arturo Zoffmann Rodriguez (λέκτορα σύγχρονης ρωσικής ιστορίας, Νέο Πανεπιστήμιο Λισσαβόνας - ΝΟVA)

με θέμα «Φερθήκαμε σαν πραγματικοί μπολσεβίκοι»: οι Ισπανοί αναρχικοί και η Ρωσική Επανάσταση.

Σχολιασμός: Γιώργος Σουβλής(Δρ. ιστορίας EuropeanUniversityInstitute)

Συντονισμός: Άννα Μαχαιρά (Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Συνημμένα θα βρείτε το πόστερ της εκδήλωσης. 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα. ico new el
27.11.2023
ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2023, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου», ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σας προσκαλούν,

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 (στις 19:00), στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (παλαιά Σφαγεία), σε συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974.

Συζητούν: Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής κοινωνικής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγγραφέας του βιβλίου

Χάρης Καλαμπόκης, μεταπτυχιακός φοιτητής σύγχρονης ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Λήδα Παπαστεφανάκη, καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συντονισμός: Φιλήμων Καραμήτσος, δημοσιογράφος

Συνημμένα θα βρείτε την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης. Στους ακόλουθους συνδέσμους εδώ και εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον κύκλο εκδηλώσεων. 
16.11.2023

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος  "WaRs: Μνημεία για τον Πόλεμο και την Αντίσταση στην Ελλάδα: Τεκμηρίωση και Ιστορική Προσέγγιση των Δημόσιων Μνημείων από το 1945 μέχρι σήμερα (War and Resistance Monuments in Greece: Documentation of and Historical Approach to Public Monuments, 1945-today)", το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛιΔΕΚ και υλοποιείται από το εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια κα Αρετή Αδαμοπούλου, οργανώνεται το διεθνές συνέδριο με τίτλο "Monuments for World War II: Memory and Oblivion in the Balkans and Central-East Europe", που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2023. Συνημμένα μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και το βιβλιαράκι με τις περιλήψεις του συνεδρίου. 
16.11.2023
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Διεθνές συνέδριο A NEW-OLD NEIGHBOR: TURKISH REPUBLIC AND THE BALKANS (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 23-25 Νοεμβρίου 2023). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
09.11.2023
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στον κύκλο εκδηλώσεων «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16, 22 και 29 Νοεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα.

Στις 17 Νοέμβρη συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία και πλέον συμβολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού στην δικτατορία των συνταγματαρχών. Η αντίσταση στην χούντα ωστόσο δεν αφορούσε μόνο την Αθήνα. Στα Γιάννενα και ειδικά στο  Πανεπιστήμιο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πραξικοπήματος, οι νέες και οι νέοι στάθηκαν με θάρρος και δυναμισμό απέναντι σε όσους κατέλυσαν την δημοκρατία και την ελευθερία. Παρά τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, στα Γιάννενα αναπτύχθηκε ένα δυναμικό αντιχουντικό κίνημα με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου και με κορυφαία εκδήλωση αντίστασης την κατάληψη του ιδρύματος στις 16 και 17 Νοέμβρη του 1973.

Οι ιστορικοί της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν κύκλο εκδηλώσεων,  στις 16, 22 και 29 Νοέμβρη, για να τιμήσουν την επέτειο των πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ευελπιστώντας να συμβάλλουν σε έναν ευρύτερο αναστοχασμό για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Photometria Photography Center, και τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, και είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Συνημμένα θα βρείτε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το Δελτίο Τύπου.

Από τη Γραμματεία

του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων
Τηλ.: 2651005161
02.11.2023
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Γεωργίου Φυρογένη με θέμα: «Η ιστορία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατά την περίοδο της πατριαρχίας των αοιδίμων Πατριαρχών Ανθίμου και Πολυκάρπου 1788-1827», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11.30 στην 1η Αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο). 
31.10.2023
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μεταπτυχιακό σεμινάριο «Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία» - προβολή ταινίας και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, Τετάρτη 1/11/2023 (15:30-18:00).

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία» που διδάσκουν η Άννα Μαχαιρά και η Λήδα Παπαστεφανάκη, στο Π.Μ.Σ. «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, ώρα 15:30-18:00 (αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα ΙΝΧ, Φιλοσοφική Σχολή, α΄ όροφος)

θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία μυθοπλασίας «Ένας λαμπερός ήλιος» (παραγωγής 2000) του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

26.10.2023
ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
 
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών & το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν:
 
Στην εκδήλωση - προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια μεγάλη οικογένεια», Η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα (Παραγωγή: 2022), του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Νοέμβρη στις 19:00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (παλαιά Σφαγεία).
Με τον σκηνοθέτη θα συζητήσει η Λήδα Παπαστεφανάκη, καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου και η Αφίσα της εκδήλωσης. 
25.10.2023
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
 
Τριετείς υποτροφίες σε ξένες φοιτήτριες / ξένους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι.
Για την αίτηση χρειάζεται πτυχίο και ικανοποιητικό επίπεδο γαλλικών, ώστε οι υπότροφοι να μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν και να παρακολουθούν τα μαθήματα. 
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 11 Δεκεμβρίου 2023.
Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα εδώ.
11.09.2023
ERASMUS+
 
ERASMUS+: Εντατικά Προγράμματα Μικτής Κινητικότητας - Blended Intensive Programmes. Δείτε εδώ λεπτομέρειες από τη σελίδα της διεύθυνσης διεθνών και δημοσίων σχέσεων του πανεπιστημίου. 
11.09.2023
SEMINAR

Fondazione Istituto Internazionale di Storia economica "F. Datini" & European School for Training in Economic and Social Historical Research (ESTER)

ADVANCED SEMINAR DATINI-ESTER FOR ECONOMIC AND SOCIAL HISTORIANS 2024

Applications are now open for the 2024 Datini-ESTER Advanced Seminar for young economic and social historians on the topic:

"Social and geographic mobility".

All PhD students and Post-Docs with an interest in economic and social history working on this topic are welcome to apply!

Participation to the Seminar, and to the Datini Conference which precedes it, is fully funded.

Seminar and Conference will take place in Prato (Tuscany, Italy), from 12 to 18 May 2024.

The complete call for proposals can be found at this link: here

The deadline for applying is October 15, 2023.

Λ. Παπαστεφανάκη
08.09.2023
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
 
Για ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα Υποτροφιών Fulbright για Έλληνες πολίτες Ακαδημαϊκού Έτους 2024-2025 πατήστε εδώ
 04.09.2023
ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 
Δωρεάν διάθεση αντιτύπων τίτλων εκδοτικού προγράμματος ΕΙΕ.ΙΙΕ σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Φιλοσοφικής Σχολής. Δείτε εδώ τις σχετικές πληροφορίες και εδώ τους διαθέσιμους τίτλους.
18.07.2023
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορίας της Εργασίας, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Σουηδία (και υβριδικά), 11-13 Ιουνίου 2024

Νέες  ανοιχτές προσκλήσεις  (call for papers, δείτε εδώ) για  συνεδρίες από τις διάφορες ομάδες εργασίας στο 5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορίας της Εργασίας (ELHN) θα γίνει στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (και υβριδικά) στις 11-13 Ιουνίου 2024. (https://socialhistoryportal.org/elhn/conferences)

Υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες υποβολής για κάθε ξεχωριστή πρόσκληση.

Call for papers for the Working Group "Feminist Labour History", deadline extended: 20.7.2023, https://socialhistoryportal.org/news/articles/311353

Call for papers for the Working Group "Workplaces: Pasts and Presents, "https://socialhistoryportal.org/news/articles/311419

Call for papers for the Working Group "Workers, Labour and Labour History in Modern Central-East-Europe": Unstable stability? Working class-life and the world of work in East-Central Europe after 1989-1990, https://socialhistoryportal.org/news/articles/311426

Call for papers for the Working Group "Maritime Labour History"

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311423

Call for papers for the Working Group "Labour and Family Economy": Labour and Old Age / Labouring Elderly

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311418

Call for papers for the Working Group "Labour in Mining": Mining and Agriculture relationships: Influences on labour organisation and labour markets

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311425

Call for papers for the Working Group "Labour & Empire": Working-Class Anti-Imperialism, the Global Left and Beyond

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311424

Call for papers for the Working Group "Arctic and Indigenous Labour"

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311414

Call for papers for the Working Group "Labour Migration History": Guest-workers of the world

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311413

Call for papers for the Working Group "Labour & Coercion"

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311404

Call for papers for the Working Group "Military Labour History"

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311370

Call for papers for the Working Group "Precarious Labour"

https://socialhistoryportal.org/news/articles/311365

Παρά το υψηλό κόστος του ταξιδιού στη Σουηδία, γίνεται προσπάθεια ώστε η εγγραφή στο συνέδριο να είναι χαμηλή (ιδίως για όσους/όσες δεν έχουν σταθερή εργασία ή δεν έχουν χρηματοδότηση από τα ιδρύματά τους), έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο συνέδριο, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, κατά το δυνατόν περισσότεροι νέοι ερευνητές και περισσότερες νέες ερευνήτριες.

Λ. Παπαστεφανάκη
13.07.2023
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα σας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του Ελευθέριου Π. Περρωτή:

«∆ιαθήκες Κορώνης Μεσσηνίας της Οθωνικής περιόδου (1836-1862). Παραδοσιακές δομές και αστικός εκσυγχρονισμός
(Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κοσμητεία Φιλοσοφικής Σχολής, 2023)
»,

που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Ταρσούλη του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
11.07.2023
ΗΜΕΡΙΔΑ
 
Πρόσκληση για συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα: "Αγροτικές κοινωνίες στην Ελλάδα (19ος - 20ος αιώνας): Κρίσεις, μεταβάσεις, προσαρμογές και κρατικές παρεμβάσεις", που διοργανώνει η Ομάδα Αγροτικής Ιστορίας της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
06.07.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Γεωργίου Κατσιφάρα με θέμα: «Η Υπάτη Αρμοστία Σμύρνης: εξωτερική πολιτική και διπλωματικές εξελίξεις», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 και ώρα 11.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 
21.06.2023
Π.Μ.Σ. «Νεοτερος και Συγχρονος Κοσμος: Ιστορια, Λαογραφια, Ανθρωπολογια»
Ανακοινωση

Το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» δεν θα προκηρύξει νέες θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και ολοκληρώνει τη λειτουργία με τη λήξη του ακαδ. έτους 2022-2023.
Το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» θα συνεχίσει να λειτουργεί μεταβατικά έως την ολοκλήρωση των σπουδών των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών/φοιτητριών και θα προσφέρει κανονικά μαθήματα κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2023-2024.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
 20.06.2023
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Διεθνές Συνέδριο “Gender Discrimination in Modern Greece” (Νορβηγικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, Αθήνα, 26.6.2023). Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
 
Λ. Παπαστεφανάκη
15.06.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κα Αναστασίας Καλαϊτσίδη με θέμα: «Καλλιτεχνικές Πολιτικές και Μετεωρολογικές Μετατοπίσεις: Περιβάλλοντα, Φυσιολογίες Αισθήσεων και Εργασιακός Μόχθος στο Έργο του William Morris», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 και ώρα 13.00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
12.06.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ελένης Νίκα με θέμα: «Δίκτυα κλεφτών-κάπων στην Πελοπόννησο και τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων για στρατιωτικές επεμβάσεις στο Μοριά (τέλη 18ου - αρχές 19ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 13.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων
12.06.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Δημητρίου Αλεξίου με θέμα: «Η διαφήμιση στον Τύπο των Ιωαννίνων κατά τη δεκαετία του 1930. Όψεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 και ώρα 11.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 
12.06.2023
9ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΚΑΙ Ν.Α. ΠΙΝΔΟΥ
 
Προκήρυξη και Αίτηση συμμετοχής φοιτητών/τριών στο 9ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου. 
 07.06.2023
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορίας της Εργασίας, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Σουηδία (και υβριδικά), 11-13 Ιουνίου 2024

Το 5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορίας της Εργασίας (ELHN) θα γίνει στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (και υβριδικά) στις 11-13 Ιουνίου 2024. (https://socialhistoryportal.org/elhn/conferences)

Υπάρχουν ανοιχτές προσκλήσεις (call for papers) από τις ομάδες εργασίας (working groups) του Δικτύου με διαφορετικές προθεσμίες για περιλήψεις:

- CfP "Mining Mobilities across the Globe. Labour, Science, and Knowledge Circulation in Mining (15th-21st century)", προθεσμία υποβολών έως 30.6.2023, https://socialhistoryportal.org/news/articles/311359

- CfP "Feminist Labour History", προθεσμία υποβολών έως 1.7.2023, https://socialhistoryportal.org/news/articles/311353 (και συνημμένο)

- CfP "Military Labour History", προθεσμία υποβολών έως 31.7.2023, https://socialhistoryportal.org/news/articles/311370 (και συνημμένο)

- CfP "Precarious Labour", προθεσμία υποβολών έως 1.9.2023, https://socialhistoryportal.org/news/articles/311365

Παρά το υψηλό κόστος του ταξιδιού στη Σουηδία, γίνεται προσπάθεια ώστε η εγγραφή στο συνέδριο να είναι χαμηλή (ιδίως για όσους/όσες δεν έχουν σταθερή εργασία ή δεν έχουν χρηματοδότηση από τα ιδρύματά τους), έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο συνέδριο, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, κατά το δυνατόν περισσότεροι νέοι ερευνητές και περισσότερες νέες ερευνήτριες.

Λ. Παπαστεφανάκη
 12.05.2023
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Στα πλαίσια του νέου ερευνητικού σεμιναρίου "Εισαγωγή στις σπουδές για τα Ζώα/Σχέσεις ανθρώπων-ζώων: πολύ-επιστημονικές προσεγγίσεις" του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, θα πραγματοποιηθεί ένας πρώτος κύκλος διαλέξεων, ο οποίος απευθύνεται σε φοιτήτριες/φοιτητές, μέλη ΔΕΠ αλλά και στο ευρύ κοινό.
Επισυνάπτεται (εδώ) το Πρόγραμμα των ομιλιών (δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά).
12.05.2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αγαπητοί φοιτητές/τριες,

 Κατά το διάστημα από 15 Μαΐου 2023 – 28 Μαΐου 2023 θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στο online ερωτηματολόγιο που αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο έχει στόχο να μελετήσει την ποιότητα του κάθε μαθήματος. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή από το κινητό ή τον Η/Υ σας. Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή του από το κινητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Η/Υ σας.
Το ερωτηματολόγιο είναι αναρτημένο στο σύνδεσμο https://classweb.uoi.gr στον οποίο έχετε πρόσβαση εισάγοντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια επιλέγετε το μενού «Αξιολόγηση» το οποίο σας παραπέμπει στα διαθέσιμα προς αξιολόγηση μαθήματά σας.
Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος της συνεχούς αξιολόγησης για τη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τις απαντήσεις σας.
Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να απαντηθεί. Η συμμετοχή από όλους σας είναι απαραίτητη και θα συμβάλει στη λήψη αποφάσεων για τυχόν βελτιώσεις όπου χρειάζεται να γίνουν.
11.05.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρυσοβαλάντη Καζαντζή με θέμα: «Η μουσική ταυτότητα του Κεντρικού Ζαγορίου όπως διαμορφώθηκε μέσα από τη δράση του μουσικού σχήματος Τα Τακούτσια», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, ώρα 9 π.μ. στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας.
24.04.2023
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
 
Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών βραχείας διάρκειας σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες και υποψήφιους/ιες διδάκτορες Ελληνικών Πανεπιστημίων με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Δείτε εδώ την πρόσκληση. 
 03.04.2023
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Μαρίας Παππά με θέμα: «Ασθένεια και Θάνατος στην περιοχή των Ιωαννίνων 1913-1940», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου, ώρα 12.15΄ μ.μ. στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο).
03.04.2023
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο "Διοικητικός, οικονομικός και ιδεολογικός δοσιλογισμός στην κατεχόμενη Ελλάδα και η μεταπολεμική απονομή της δικαιοσύνης", Θεσσαλονίκη, 23-25 Ιουνίου 2023. Διοργάνωση: Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 

 03.04.2023
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο "Gender discrimination in Modern Greece", Athens, June 26, 2023.
The call for proposals for the Conference “Gender Discrimination in Modern Greece” is been extended until April 15th. We welcome quantitative and qualitative approaches to analyzing discriminatory practices against girls, stemming from son preference and girls’ inferior status during the 19th century and the first decades of the 20th century. We encourage interdisciplinary discussion with contributions from a wide range of disciplines (historians, ethnographers, demographers, economists, etc.). The Conference will take place in Athens, on June 26th, at the Norwegian Institute. See here for details.
28.03.2023
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Πλήρως χρηματοδοτούμενες υποτροφίες για διδακτορική διατριβή στην ιστορία, στο Τμήμα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία), στη θεματική "φύλο και εργασία" στην πρώιμη νεότερη Νότια Ευρώπη ή  στην πρώιμη νεότερη Ανατολική Ευρώπη. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.

Λήδα Παπαστεφανάκη
Αν. Καθηγήτρια
23.03.2023
 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Θεόδωρου Παντίσκα με θέμα: «Η τακτική αντιποίνων στον άμαχο πληθυσμό των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής: η περίπτωση της σφαγής του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 
 20.03.2023
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
 
Υποτροφίες (εδώ) της Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών για μεταπτυχιακούς φοιτητές ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.
 20.03.2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Δωρεάν διάθεση τίτλων εκδοτικού προγράμματος ινστιτούτου ιστορικών ερευνών εθνικού ιδρύματος ερευνών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο.
 20.03.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Άννας-Μαρίας Δουκάκη με θέμα: «Οι σχέσεις του πασαλικιού της Ηπείρου με τα γαλλοκρατούμενα Επτάνησα, ιδίως με την Κέρκυρα την περίοδο 1807-1814: νέα στοιχεία μέσα από γαλλικά υπομνήματα», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 13.00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
 16.03.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Κλεοπάτρας Παπαβασιλείου με θέμα: «"Διορθώνοντας" τα λάθη του παρελθόντος: μνήμη, ιστορία και πολιτική στο έργο του Ken Loach», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
 06.03.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια παρουσίαση/εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρασκευής Ντούκα με θέμα: «Προσφυγική Κοινότητα Ανατολής Ιωαννίνων: Από τον προσωρινό συνοικισμό στη δημιουργία κοινότητας και την οριστική αποκατάσταση (1922-1940)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 12.30΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
 06.03.2023
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2022-2023
Ενημέρωση προς όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές /φοιτήτριες του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»
 
Σύμφωνα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» (συν. αρ. 7/22-2-2023),  τα προσφερόμενα Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του εαρινού εξαμήνου 2022-2023 θα έχουν πλαφόν μέχρι 3 φοιτητές  σε κάθε σεμινάριο.
Οι  ηλεκτρονικές δηλώσεις  των μεταπτυχιακών σεμιναρίων θα πραγματοποιηθούν από  6 έως 12 Μαρτίου. 
 06.03.2023
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Αλλαγή ημέρας)
 
Η δημόσια παρουσίαση/εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Νίνας Χαρατσίδου με θέμα: «Κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη Βορειοανατολική Θεσσαλία κατά την πρώτη εικοσαετία του 19ου αιώνα, με βάση και νέα στοιχεία από το Αρχείο του Αλή πασά», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 και ώρα 11.30,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 
06.02.2023
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΝΗΜΩΝ
 
Επισυνάπτονται εδώ το πρόγραμμα των Συναντήσεων-Συζητήσεων και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - περ. Μνήμων για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2023.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη στα γραφεία της Εταιρείας (Ζωσίμου 11- κάθετος Λασκάρεως, Αθήνα) στις 8:00 μμ. 
10.01.2023
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρήστου Δήμτσιου με θέμα: «H διαμόρφωση της Εκτελεστικής εξουσίας και των πολιτικών πελατειακών σχέσεων κατά την περίοδο της Συνταγματικής Μοναρχίας (1844 – 1862): η περίπτωση των ηγετικών οικογενειών της Επανάστασης», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
10.01.2023
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Σαπουνά με θέμα: «Ο Samuel G. Howe στην Ελλάδα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και του Καποδίστρια (1825-1830). Από τα πεδία των μαχών στην ιστοριογραφία του Αγώνα και στη διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 12.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
15.12.2022
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρυσοβαλάντη Καζαντζή με θέμα: «Η μουσική ταυτότητα του Κεντρικού Ζαγορίου όπως διαμορφώθηκε μέσα από τη δράση του μουσικού σχήματος Τα Τακούτσια», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας.

 17.11.2022
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  Ζωής Παναγή με θέμα: Ανιχνεύοντας εργασιακές εμπειρίες και ταυτότητες: Γυναίκες «στο πάλκο» (του δημοτικού τραγουδιού), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23  Νοεμβρίου 2022, ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας. 

 06.10.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»,

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Τα Σεμινάρια του Π.Μ.Σ. για το χειμερινό εξάμηνο 2022-2023 ξεκινούν την Δευτέρα 10/10 σύμφωνα με το πρόγραμμα διδασκαλίας που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο όλων των Σεμιναρίων κατά την πρώτη εβδομάδα διδασκαλίας, ώστε να επιλέξουν εκείνα που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια να τα δηλώσουν με email στη Γραμματεία του ΠΜΣ (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) έως τις 17/10. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών οι φοιτητές/φοιτήτριες παρακολουθούν υποχρεωτικά δύο Σεμινάρια ανά εξάμηνο, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν όσα Σεμινάρια επιθυμούν σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες/διδάσκουσες.

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής των πρωτοετών και σύμφωνα με ανακοίνωση που θα ακολουθήσει από τη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες του Α΄ εξαμήνου θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση ιδρυματικού λογαριασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ιστοσελίδα (https://www.uoi.gr/it/odigos-eggrafis-kai-parakoloythisis-mathimaton-protoeton-foititon/) και θα κληθούν να προχωρήσουν σε ΔΗΛΩΣΗ Σεμιναρίων.

Όλες οι πληροφορίες για τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. βρίσκονται στον Κανονισμό λειτουργίας ΦΕΚ 3372/τχ. Β΄/28-7-2021 που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα (http://pms.hist-arch.uoi.gr/).

Την Τετάρτη 19/10 και ώρα 11 π.μ. προγραμματίζεται Ενημερωτική Συνάντηση-Υποδοχή Φοιτητών/Φοιτητριών. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.


Ιωάννινα, 6 Οκτωβρίου 2022
Εκ μέρους της Διευθύντριας του Π.Μ.Σ., Αν. Καθηγήτριας Λήδας Παπαστεφανάκη
 05.10.2022
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
 
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εισιτηρίων εξετάσεων του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία". 
04.10.2022
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΜΣ
 
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία". 
23.09.2022
ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
 
Οι εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» θα διεξαχθούν δια ζώσης στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2022 στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, σύμφωνα με το συνημμένο εδώ.
02.06.2022
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23
 
Προκήρυξη (εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
 27.05.2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
 
Δημοσίευση του πρώτου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού Νέες Έρευνες στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.
Πρόκειται για περιοδική έκδοση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο στον οποίο νέες ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με θέματα που εμπίπτουν στις γνωστικές πειθαρχίες που υπηρετούνται στο Τμήμα και στις κοινωνικές σπουδές γενικότερα (κοινωνική ανθρωπολογία, ιστορία, γλωσσολογία, φιλοσοφία κ.ά) μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γνωρίσουν τη δουλειά συναδέλφων τους.
17.02.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
 
Οι παραδόσεις των σεμιναρίων του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» για το εαρινό εξάμηνο 2021-2022 αρχίζουν την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα (εδώ).
Μπορείτε να αποστείλετε τη δήλωση μαθημάτων σας ηλεκτρονικά στη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) μέχρι τις 24/2 συμπληρώνοντας το έντυπο (εδώ). Θα ακολουθήσει ανακοίνωση από τη γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και για την ηλεκτρονική δήλωση των μαθημάτων. 
17.02.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
 
To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο τρίτο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Λάσκαρης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:
Πολιτικές και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις Γαλλίας-Μαγκρέμπ στη μετα-αποικιοκρατική περίοδο (1956-1970). Προβλήματα και προοπτικές της έρευνας.
Θα σχολιάσουν: Άννα Καρακατσούλη (αναπλ. καθηγήτρια, ΕΚΠΑ), Λάμπρος Φλιτούρης (επικ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Ο σύνδεσμος παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams είναι: (εδώ).
Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό. 
 14.02.2022
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει για το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2021-2022 κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Ms Teams, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα (εδώ) και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Έναρξη: 16 Φεβρουαρίου 2022.
07.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Σίσκα με θέμα: «Εμείς» και οι «Άλλοι»: Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων και των εξισλαμισμένων χριστιανών στη Χρονογραφία του Παπασυνοδινού των Σερρών (α΄ μισό του 17ου αιώνα) και στο έργο Πίστις του Νεκτάριου Τέρπου (1730), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
07.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ιωάννας Γκοτόβα με θέμα: «Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων και της οθωμανικής εξουσίας στα έργα των Ελλήνων Διαφωτιστών», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 15.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
04.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Σέντζα με θέμα: «Οι γυναίκες της υπαίθρου στον ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο (1946-1949): στράτευση, διεκδίκηση, χειραφέτηση», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ.
04.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Γεωργίου Κεχαΐδη με θέμα: «Η ανασυγκρότηση της Βέροιας κατά την μεταπολεμική περίοδο (1952-1955)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου  2022 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ.
31.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Κολοκυθά με θέμα: «Συλλαβίζοντας την ουτοπία: από τη Ρωσία των Ναρόντνικ στην Φεβρουαριανή Επανάσταση (1881-1917), οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές μιας εξέλιξης», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
31.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η προγραμματισμένη για την Τρίτη 1/2/2022 δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ζωής Παναγή με θέμα: «Ανιχνεύοντας εργασιακές εμπειρίες και ταυτότητες: Γυναίκες "στο πάλκο" (του δημοτικού τραγουδιού)», δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω εκτάκτου κωλύματος. 
31.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Γκάντζου με θέμα: Η ελληνική μουσική παράδοση σε σύγχρονο μουσικό πλαίσιο. Περίπτωση μελέτης το μουσικό σχήμα «Καντινέλια», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 

28.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Γεωργάκη με θέμα: «Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Επιστράτων. Το μοναρχικό παρακράτος στην Ήπειρο, 1916-1917», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω e presence) στην 1η αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
Για τη συμμετοχή σας στην τηλεδιάσκεψη, παρακαλούμε να αποστείλετε μήνυμα στη Γραμματεία του ΠΜΣ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να λάβετε απάντηση-πρόσκληση από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων για τη σύνδεσή σας.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε με φυσική παρουσία, παρακαλούμε να το δηλώσετε επίσης στη Γραμματεία του ΠΜΣ στην παραπάνω διεύθυνση, γιατί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρίστανται είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
26.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βιργινίας Γκαλέα με θέμα: «Η γυναικεία παρουσία στον ελληνικό δημοφιλή κινηματογράφο τις δεκαετίες '50, '60 και '70», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
26.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ζωής Παναγή με θέμα: «Ανιχνεύοντας εργασιακές εμπειρίες και ταυτότητες: Γυναίκες "στο πάλκο" (του δημοτικού τραγουδιού)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
24.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαριάννας Σεργίου με θέμα: «Σύγχρονες διασκευές ηπειρώτικης μουσικής: διαπραγμάτευση παρελθόντος και ταυτότητας», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
15.12.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Εμμανουήλ Βοστάνη με θέμα: «Οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και διεθνείς σχέσεις κατά τον Ψυχρό Πόλεμο: από τη Χιλή του Pinochet στην εποχή της Thatcher και του Reagan», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
15.12.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βασιλικής Μαντζιάρη με θέμα: «Ο ρόλος της Τουρκίας στον Ψυχρό πόλεμο 1945-1962», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
03.12.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ασημίνας Κοντού με θέμα: «Το παράδοξο στο ελληνικό μαγικό παραμύθι: το υπερφυσικό, το μη κοινωνικά αποδεκτό και το αφηγηματικά σπάνιο. Η περίπτωση της Μυκόνου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). 
Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link: εδώ
. 
 16.11.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αγγελικής Παναγιώταρου με θέμα: «Τύπος και Εθνικός Διχασμός: Η στάση των Αθηναϊκών εφημερίδων πριν και μετά την έκπτωση του Κωνσταντίνου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1
. Link (εδώ).
23.09.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Δέσποινας Τσιράκογλου με θέμα: «Το γυναικείο πρόσωπο της Φιλανθρωπίας στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1
Link (εδώ). 
06.07.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Παρασκευής Κοβάτση με θέμα: «Πτολεμαΐδα και λιγνίτης: Οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή της Εορδαίας, 1956-1975», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 11.45΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 
06.07.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αργυρίου Γιαννέλου με θέμα: Σάτιρα και ιδεολογία στον 19ο αιώνα. Η περίπτωση της εφημερίδας «Μη χάνεσαι», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 

04.07.201

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Παρασκευής Νάκου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή Θεσπρωτίας κατά την περίοδο της ηγεμονίας του Αλή πασά στο γιαννιώτικο πασαλίκι, με βάση νέα στοιχεία από το αρχείο του και άλλες πηγές (1788-1822)», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 
23.06.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Ματθαίου Σταμούλη με θέμα: «Τα Βλάχικα/Ριμένικα χωριά της Ακαρνανίας. Από το νομαδισμό στη μόνιμη εγκατάσταση. Διαδικασίες προσαρμογής, κοινωνικοί και πολιτισμικοί μετασχηματισμοί», θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 και ώρα 09.30΄ με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Κωδικός MSTeams: hgml5uq. Σύνδεσμος υποστήριξης (εδώ). 
01.06.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Βασιλείου Ράπτη με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς των Ιωαννίνων: Διαχείριση του παρελθόντος, εθνοτοπικές και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 και ώρα 9 π.μ. με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Κωδικός αίθουσας για όσους έχουν ιδρυματική διεύθυνση: hgml5uq. Σύνδεσμος διάλεξης εδώ. 
23.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. κ. Έλλης Μαρίας Μπαλτά με θέμα: «Τα Αστικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, 1944-1949: σύνθεση-οργάνωση-ιδεολογία-πολιτική», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων MS Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
19.02.2021
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βάιας Γερούκου με θέμα: «Η διαχείριση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς: Λαογραφικά Μουσεία και Συλλογές στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
19.02.2021
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Δήμητρας Μπαντή με θέμα: «Το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα-Μουσειολογική και μουσικολογική προσέγγιση», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 13.15΄ μ.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
15.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Δόμνας Ιορδανίδου με θέμα: «Τα μεταλλεία στη Βόρεια Ελλάδα, 1912-1940», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12 με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
 15.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ισμήνης Στεφανίας Κούφαλη με θέμα: «Οι ελληνοϊταλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Η περίπτωση του βομβαρδισμού της Κέρκυρας το 1923», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουααρίου 2021 και ώρα 13.45΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
11.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Στυλιανού Στρωματιά με θέμα: «Η έρευνα του Λαϊκού Πολιτισμού της Φθιώτιδας στο πλαίσιο των ελληνικών τοπικών λαογραφικών σπουδών: Κοινωνική συγκρότηση. Ήθη και έθιμα. Λαϊκές Τέχνες (μέσα 19ου αι. - αρχές 21ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας ms Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
 05.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Ντάγκα με θέμα: «Οι βουλευτικές εκλογές στο Νομό Θεσπρωτίας κατά την μεταπολεμική περίοδο. Η περίπτωση της Θεσπρωτίας 1946-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
23.01.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Κιμερλή με θέμα: «Η προυχοντική οικογένεια Βάρβογλου της Τριπολιτσάς από τη δεύτερη οθωμανική κυριαρχία στην Πελοπόννησο ως την οθωνική περίοδο», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
11.01.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Σπυριδούλας Μουρατίδη με θέμα: «Εξωδικαστικοί τρόποι επίλυσης διαφορών: αιρετοκρισία και διευθέτηση ενώπιον συμβολαιογράφου στην Κέρκυρα (18ος-19ος αι.)», θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12 μ. στην 1η Αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence.
23.09.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χαρίκλειας Τσακίρη με θέμα: «Η πρόσληψη της τεχνοεπιστήμης από τον Ιωάννη Μεταξά και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 13.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
27.05.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Τσαμαδιά με θέμα: «Διαδικασίες ένταξης των νεόφερτων προσφύγων στην Κόνιτσα. Η περίπτωση του κέντρου φιλοξενίας Κόνιτσας και οι σχέσεις του με την τοπική κοινότητα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 και ώρα 11.00 με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
21.05.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Μπατσίλα με θέμα: «Διαθήκες και θάνατος. Το παράδειγμα της Λάρισας (1881-1900)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 και ώρα 12.00 με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
04.05.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
 09.03.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 και ώρα 12 μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
20.02.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
13.02.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Νίκης Εμμανουέλλας Σπαρή με θέμα: «Τα πολιτικά Δημοψηφίσματα στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα (1920-1974). Η μαρτυρία του Τύπου και οι πολιτικές προεκτάσεις», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
15.01.2020 
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Μπέλλου με θέμα: «Ιστορία και Αστυνομική Λογοτεχνία. Μνήμες του Πολέμου της Αλγερίας στα Μυθιστορήματα των Maurice Attia, Didier Daeninckx, Zean Claud Izzo και Gilles Vincent», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή -Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 1ος όροφος). 
15.12.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Μαρίας Τασιούλα με θέμα: «Κοινωνία, Κράτος και πνευματική ζωή στην Ευρώπη, 13ος - 15ος αιώνας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
04.11.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Εμμανουήλ Πέπονα με θέμα: «Η μάχη της Κρήτης (1941): Η περίπτωση του Μάλεμε και των νεοζηλανδών υπερασπιστών», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
03.07.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αλέξιου Τσίτσιου με θέμα: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του θέρους του 1921 στη Μικρά Ασία. Συγκριτικές προσεγγίσεις μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (με τηλεδιάσκεψη). (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
16.06.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αλέξανδρου Ξιούρα με θέμα: «Ιδεολογία, Πολιτισμός και Διπλωματία στις Ελληνοϊταλικές σχέσεις, 1861-1878», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 και ώρα 14.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
10.06.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χρυσάνθης Χρήστου με θέμα: «Γυναίκες, ταυτότητες, αναπαραστάσεις και συμβολισμοί: η περίπτωση μιας ορεινής κοινότητας του νομού Καστοριάς», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 12.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
10.05.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Κωνσταντίνου Χλιάρα με θέμα: «Τα Αργυρά Κειμήλια των Εκκλησιών της Μητροπόλεως Δράμας (19ος αιώνας-1922) στο πλαίσιο της μελέτης της Εκκλησιαστικής Αργυροχοϊκής Τέχνης», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
04.02.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας-Ελισάβετ Λεβειδιώτη με θέμα: «Μουσεία και προφορική ιστορία: Ανιχνεύσεις σχέσεων αντικειμένων και υποκειμένων», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
19.01.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ολυμπίας Ελευθερίας Μπατζανοπούλου με θέμα: «Θρησκευτικοί συμβολισμοί και ταυτότητες στη Ρωμανιώτικη Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
 11.12.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Μπαλατσού με θέμα: «Ο Πόλεμος με άλλα Μέσα. Τα δίκτυα πληροφορίας και η συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας, 1904-1913», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11.00στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα ΙΝΧ (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας-Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος).
 30.11.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Θεοφάνη Βέργου με θέμα: «Σύγχρονη Φυσική, εβραϊκό ζήτημα και εθνικοσοσιαλισμός στη μεσοπολεμική Γερμανία, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
26.11.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ελένης Ζουπανιώτη με θέμα: «Το Γυναικείο Καρναβάλι της Πρέβεζας. Μεταμφίεση και Κοινωνία (1960-2018)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 13.00, στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
05.09.2018
 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αικατερίνης Ανδριανού με θέμα: «Το Επώνυμο Κόσμημα στην Ελλάδα (20ος – 21ος αιώνας). Τα Χρυσά Έργα του Ηλία Λαλαούνη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
12.07.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Χρήστου Διαμαντή με θέμα: «Από τη Mitteleuropa στη Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη: Οι σχεδιασμοί της γερμανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας από το τέλος του 19ου μέχρι τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
21.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ηλία Μακρυγιάννη με θέμα: «Το κοινωνικό περιθώριο στον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο, 1950-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.30 στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
 21.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Αθανασοπούλου με θέμα: «Εξιδανίκευση και συκοφαντία. Εικόνες κλεφτών στα απομνημονεύματα του 1821», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
21.06.2018  
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ανδρονίκης Λιάσκου με θέμα: «Το πασαλίκι της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της διοίκησής του από τον Αλή πασά, με βάση νέα στοιχεία από το Αρχείο του και ανέκδοτα έγγραφα. Ένας σατράπης ή ένας δίκαιος ηγεμόνας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.45 π.μ. στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
12.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αθανάσιου Κώτση με θέμα: “Από τον κυκλικό χρόνο στο χρόνο της «κοπερατίβας»: τελετουργίες, πολιτισμικές πρακτικές και μετασχηματισμοί στην επαρχία Βούρκου Αγίων Σαράντα”, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18.30 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
15.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Καϊττάνη με θέμα: «Πολιτικές διαστάσεις του κυπριακού ποδοσφαίρου κατά την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
02.05.2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία», να καταθέσουν μέχρι τις 11-5-2018 αίτηση για έγκριση απονομής Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ
26.02.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου με θέμα: Νομιμότητα, "παρανομία" και οικονομική κρίση: Οι παράτυποι καπνοκαλλιεργητές του Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
26.02.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλεξάνδρας Μανθοπούλου με θέμα: «Η παράδοση ως εμπορική ετικέτα και αναπαράσταση στη σύγχρονη Ελλάδα: το αφήγημα της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 9.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
24.01.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Ασημίνας Κουτρουμάνη, με θέμα:«Η Κατοχή στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά 1941-1944», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:30, στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η Δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Σολωμού με θέμα: «Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές κατά την Μεταξική περίοδο: η περίπτωση της Λάρισας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 10 π.μ. στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
27.09.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σταυρούλας Φιλίππου με θέμα: «Ενήλικες μαθήτριες του νυχτερινού σχολείου. Βιωμένες εμπειρίες μνήμες και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρήστου Τσαρούχη με θέμα: «Πολιτισμικές αναπαραστάσεις του εαυτού: Η περίπτωση των προσφύγων του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευαγγελίας-Αικατερίνης Αγγέλη με θέμα: «Μνήμες και σιωπές της πόλης της Άρτας για την τοπική εβραϊκή κοινότητα», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
15.06.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευγενίας Γιαννούχου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλία από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το 1821», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 10.00,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
15.06.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρασκευής-Γραμματούλας Καρακούση με θέμα: «Η περίοδος των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: η περίπτωση της Θράκης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
01.06.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Τάσση με θέμα: «Οι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων: από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1913-1923)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
01.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γλυκερίας Χριστοδούλου με θέμα: «Γυναίκες, οικιακότητα, τουρισμός: Η εργασία των γυναικών στις ορεινές τουριστικές επιχειρήσεις. Το παράδειγμα του Δυτικού Ζαγορίου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 

26.05.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Φωτεινής Βασιλοπούλου με θέμα: «Η έμφυλη εμπειρία της εργασίας: Οι αγρότισσες της ελαιοκαλλιέργειας στο Λίθερο Μεσσηνίας», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 10.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
26.05.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Τάσση με θέμα: «Οι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων: από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1913-1923)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
17.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ιωάννη Βάνα με θέμα: «Τα Τζουμέρκα κατά τη δεκαετία του 1940: κοινωνικοί μετασχηματισμοί και πολιτικοστρατιωτικές συγκρούσεις», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
 17.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Ράπτη με θέμα: «Η Υφαντική Τέχνη και τα Έργα της στην κοινότητα Χουλιαράδες της Ηπείρου (αρχές 20ού-αρχές 21ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 18.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
17.05.2017  Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Μποκογιάννη με θέμα: «Η πρόσληψη του ζωγράφου Θεόφιλου και η έννοια του λαϊκού πολιτισμού στη γενιά του ‘30», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 και ώρα 18.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
17.05.2017  Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Αξιώτη με θέμα: «Η Γερμανία προελαύνουσα: η πορεία προς τον πόλεμο μέσα από τον ελληνικό Τύπο 1939-1940», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
17.05.2017  Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Άννας Παπαρούπα με θέμα: «Αρχείο θανάτων Κύμης Ευβοίας (1930-1950), Ιστορική και δημογραφική προσέγγιση του αρχείου», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
10.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ιουλίας Λυμπεροπούλου με θέμα: «Γερμανόφωνοι συγγραφείς του Μεσοπολέμου: απηχήσεις, επιδράσεις και προβολές του πολέμου και του εθνικοσοσιαλισμού στο έργο τους», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 και ώρα 12.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
04.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αικατερίνης Τσίνα με θέμα: «Τα δημόσια έργα στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1952- 1955» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
23.04.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Μαρίας Νικολακοπούλου με θέμα: «Ο φασισμός στον ιταλικό κινηματογράφο των ετών 1960-1980» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
22.03.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Κανελλοπούλου με θέμα: «Ο πολιτικός και ιδεολογικός λόγος της Ελληνικής Δεξιάς: η περίπτωση του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
07.03.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αργύριου Τασούλα με θέμα: «Ανάμεσα από Ανατολή και Δύση: οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Σοβιετικής Ένωσης, 1961-1963, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
07.03.2017 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκου με θέμα: «Τα υφάσματα και οι ενδυμασίες στην Ευρωπαϊκή κοινότητα της Οθωμανικής Λάρνακας του 18ου αιώνα, μέσα από τα ανέκδοτα έγγραφα του Κρατικού Αρχείου Βενετίας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, ώρα 9.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
07.03.2017
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αγγελικής Μάρου με θέμα: «Σύστημα διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης των Μονών των Ιωαννίνων κατά το β΄ μισό του 19ου αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη)του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
08.02.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Θεοδώρας Παπαϊωάννου με θέμα: «Η κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία από τα μέσα του 18ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα: οι οικονομικές διαστάσεις» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
08.12.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρθένας Καραντωνίου με θέμα: «Τελετουργία και Ένδυμα: Γάμος και Γαμήλιες Ενδυμασίες στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων (20ος-21ος αι.)» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο, Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
20.10.2016 Πρόγραμμα Διαλέξεων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2016-2017.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία” του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτίριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος). 
26.06.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αθανασίας Χειμώνα με θέμα: «Γεωγραφικό πλαίσιο, οικονομία και δημογραφία του Ελλαδικού χώρου: Το παράδειγμα των επαρχιών Τριχωνίδας και Ξηρομέρου (19ος-20ος αι.)» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 και ώρα 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.06.2016 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Γεωργίου Τυρίκου Εργά με θέμα: «Τα ‘γουλιασμένα’ της Καλύμνου: αφηγήσεις, συλλογικές αναπαραστάσεις και κοινωνικές στρατηγικές», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ώρα 13.30 στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
21.06.2016
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Παναγιώτας Δαλακούρα με θέμα: «Η Μουσειακή Παρουσία της Σαρακατσάνικης Ενδυμασίας. Συμβολή στην Προσέγγιση, Ερμηνεία και Αξιοποίηση των Μουσειακών Εκθεμάτων», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, ώρα 10.00΄στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
02.06.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Μουρατίδου με θέμα: «Νοσταλγώ την Κατοχή! Το συγγραφικό δίδυμο Σακελλάριου Γιαννακόπουλου και οι δημοφιλείς κωμωδίες “πολιτικής επικαιρότητας” από τα Δεκεμβριανά  έως το τέλος του Εμφυλίου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 12 μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
20.05.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ευστράτιου Ψαράκη με θέμα: «Η διαμόρφωση του αθλητισμού στα Ιωάννινα του Μεσοπολέμου: οι “λόγοι”, τα σωματεία, οι εγκαταστάσεις (1913-1936)» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 και ώρα 18.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
05.05.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αλέξανδρου Γαλατιανού με θέμα: «Ο τροχιόδρομος της Θεσσαλονίκης, 19ος-20ος αι.» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
05.05.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Κοντογιάννη με θέμα: «Σχολικό περιβάλλον και ενδυματολογική συμπεριφορά στη Ναυπακτία (αρχές του 20ού αιώνα έως τη μεταπολίτευση)» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
05.05.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Θεμελίνας Φράγκου με θέμα: «Ιστορία και Πληθυσμός. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου (1947-2010)» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρα 11.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
18.04.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Εμμανουέλας Ταλαιπώρου με θέμα: «Το εμπόριο και η βιομηχανία της Σάμου το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
22.03.2016
Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευσταθίας Γεωργαντά με θέμα: «Γεωγραφία και πληθυσμός (19ος-20ός αιώνας). Το παράδειγμα του νομού Ηλείας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
10.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Αλευρά με θέμα: «Οι οικονομικές δραστηριότητες του Κοζανίτη εμπόρου Κωνσταντίνου Δ. Τακιατζή (1840-1855), σύμφωνα με ανέκδοτα έγγραφα από το Αρχείο της οικογένειας Τακιατζή» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
10.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αριάδνης Αντωνιάδου με θέμα: «Η συγκρότηση του χώρου και της κοινότητας. Προφορική παράδοση και κοινωνική μνήμη στον Αυγερινό Βοΐου Κοζάνης» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
03.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλκμήνης Κηρύκου με θέμα: «Εμείς και οι Άλλοι»: Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων της Πελοποννήσου μέσα από δημοσιευμένες και ανέκδοτες πηγές (μέσα περίπου 18ου αιώνα έως το 1821) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
08.09.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αικατερίνης Καραχάλιου με θέμα: «Προνοιακή πολιτική και ιδεολογικές συνιστώσες του Μεταξικού καθεστώτος: τα δεδομένα στην περιοχή της Χαλκίδας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 14.30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
08.09.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Τσιμάρα με θέμα: «Αντικομμουνισμός και ιδιώνυμο στον βορειοελλαδικό χώρο την περίοδο 1929-1932 μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Μακεδονία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 13.00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 

 

 

 

Η δημόσια παρουσίαση-εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ελένης Νίκα με θέμα: «Δίκτυα κλεφτών-κάπων στην Πελοπόννησο και τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων για στρατιωτικές επεμβάσεις στο Μοριά (τέλη 18ου - αρχές 19ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 13.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων

Η δημόσια παρουσίαση/αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ευάγγελου Μπεκιάρη με θέμα: «Οι Οθωμανοί Τούρκοι σε ελληνικές ιστορικές πηγές της περιόδου 1830-1860: η μνήμη για τη συνύπαρξη κατακτητή-κατακτημένου και η ιδεολογική χρήση της», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, με τηλεδιάσκεψη. Η παρουσίαση, λόγω ειδικών συνθηκών,  θα γίνει μέσω της εφαρμογής επικοινωνίας MS Teams

Διοίκηση

Διευθύντρια του Π.Μ.Σ.:
Καθηγήτρια
Λήδα Παπαστεφανάκη
Αναπλ. Διευθυντής του ΠΜΣ:
Αναπλ. Καθηγητής
Λάμπρος Φλιτούρης
Γραμματέας:
Όλγα Φατούρου


Επικοινωνία

Τηλ. Γραμματείας: 26510 05161
Fax
: 26510 05253
Email: ofaturu@uoi.gr
Ταχυδρομική Διεύθυνση