Ανακοινώσεις

Ημερομηνία Καταχώρησης
Θέμα
23.11.2022
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Αντώνη Λιάκου:


Ο ελληνικός 20ός αιώνας (εκδόσεις Πόλις)

την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο  «Δημήτρης Χατζής».
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι ιστορικοί του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Λήδα Παπαστεφανάκη (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας), Ηλίας Σκουλίδας (Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Λάμπρος Φλιτούρης (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος. ico new el

23.11.2022
ΔΙΑΛΕΞΗ
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στη διάλεξη του ιστορικού κ. Αντώνη Λιάκου (ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ) με θέμα:

την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. ico new el
 17.11.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  Ζωής Παναγή με θέμα: Ανιχνεύοντας εργασιακές εμπειρίες και ταυτότητες: Γυναίκες «στο πάλκο» (του δημοτικού τραγουδιού), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23  Νοεμβρίου 2022, ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας. 
26.10.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
 
Συνημμένο θα βρείτε εδώ το πρόγραμμα των φετινών συναντήσεων για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου που διοργανώνουν οι «Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου». 
10.10.2022
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα «Νέοι ερευνητές-Νέες εκδόσεις»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του εκδοτικού του έργου, προκηρύσσει το Πρόγραμμα «Νέοι Ερευνητές-Νέες Εκδόσεις». Στόχος του είναι να συμβάλει στη δημιουργία ευκαιριών για νέους ερευνητές για την παραγωγή συγγραφικού έργου σε επιστημονικά θέματα αιχμής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για ερευνητικό και συγγραφικό έργο στις παρακάτω θεματικές κατηγορίες:

1. Πολιτιστική Διαχείριση και Μουσειολογία

2. Θέματα Ελληνικής Οικονομικής Ιστορίας (αγροτική ανάπτυξη, βιομηχανία, επιχειρήσεις)

3. Πολιτισμός, Περιβάλλον, Κλιματική Κρίση

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνει από ειδικές τριμελείς επιτροπές ανά θεματική κατηγορία και η πρώτη σε αξιολόγηση πρόταση ανά κατηγορία θα εκδοθεί με επιμέλεια και δαπάνες του Ιδρύματος.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι 22/11/2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ΠΙΟΠ.

Πληροφορίες εδώ
07.10.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Μονάδας Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών.
 06.10.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»,

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Τα Σεμινάρια του Π.Μ.Σ. για το χειμερινό εξάμηνο 2022-2023 ξεκινούν την Δευτέρα 10/10 σύμφωνα με το πρόγραμμα διδασκαλίας που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο όλων των Σεμιναρίων κατά την πρώτη εβδομάδα διδασκαλίας, ώστε να επιλέξουν εκείνα που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια να τα δηλώσουν με email στη Γραμματεία του ΠΜΣ (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) έως τις 17/10. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών οι φοιτητές/φοιτήτριες παρακολουθούν υποχρεωτικά δύο Σεμινάρια ανά εξάμηνο, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούν όσα Σεμινάρια επιθυμούν σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες/διδάσκουσες.

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής των πρωτοετών και σύμφωνα με ανακοίνωση που θα ακολουθήσει από τη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες του Α΄ εξαμήνου θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση ιδρυματικού λογαριασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ιστοσελίδα (https://www.uoi.gr/it/odigos-eggrafis-kai-parakoloythisis-mathimaton-protoeton-foititon/) και θα κληθούν να προχωρήσουν σε ΔΗΛΩΣΗ Σεμιναρίων.

Όλες οι πληροφορίες για τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. βρίσκονται στον Κανονισμό λειτουργίας ΦΕΚ 3372/τχ. Β΄/28-7-2021 που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα (http://pms.hist-arch.uoi.gr/).

Την Τετάρτη 19/10 και ώρα 11 π.μ. προγραμματίζεται Ενημερωτική Συνάντηση-Υποδοχή Φοιτητών/Φοιτητριών. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.


Ιωάννινα, 6 Οκτωβρίου 2022
Εκ μέρους της Διευθύντριας του Π.Μ.Σ., Αν. Καθηγήτριας Λήδας Παπαστεφανάκη
 05.10.2022
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
 
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εισιτηρίων εξετάσεων του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία". 
04.10.2022
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΜΣ
 
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία". 
04.10.2022
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΝΗΜΩΝ
 
Δείτε εδώ το πρόγραμμα των Συναντήσεων-Συζητήσεων και τις περιλήψεις εδώ των παρουσιάσεων που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - περ. Μνήμων για την περίοδο Οκτ. 2022- Ιαν. 2023.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη στα γραφεία της Εταιρείας (Ζωσίμου 11- κάθετος Λασκάρεως, Αθήνα) στις 8:00 μμ.
29.09.2022
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ
ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
Στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης της Εσθονικής Εταιρείας DHE (Estonian Society for Digital Humanities), η οποία θα διεξαχθεί στο Ταλλίν της Εσθονίας μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου 2022, και με γενικό θέμα «Shifts in language and culture: computational approaches to variation and change», έχει εγκριθεί η συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών μας, Ιωάννη Δάφλου, Κατερίνας Κούρου και Ελένης Ζιάβρα, με ανακοίνωση υπό την επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας Μ. Παπαχριστοφόρου.
Τίτλος ανακοίνωσης: “Thank you, Next’”: From broken relationships to Facebook narratives”.
Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.
Η εγγραφή των φοιτητών για την παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι δωρεάν: εδώ. 
23.09.2022
ΠΜΣ «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
 
Οι εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» θα διεξαχθούν δια ζώσης στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2022 στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, σύμφωνα με το συνημμένο εδώ.
23.09.2022
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
4ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας Varieties of Capitalism in the Mediterranean (18th-20th c.)”, Αθήνα, 29.9-1.10.2022.
H Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνει στην Αθήνα, από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, το 4ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, με θέμα “Varieties of Capitalism in the Mediterranean (18th-20th c.)”.
Συνημμένα θα βρείτε το Πρόγραμμα του συνεδρίου, το πόστερ και το Δελτίο Τύπου.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας: https://conferences.hdoisto.gr/2022/gr/ 
17.06.2022
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο "Ο πολιτισμικός πλούτος των Μικρασιατών", Ιωάννινα, 17-18 Ιουνίου 2022.

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου το απόγευμα στις 18:00 με την κεντρική διάλεξη του ακαδημαϊκού κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη και θέμα "Μικρά Ασία, Ιδέα και Ιστορία".

Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικός Πολυχώρος "Δ. Χατζής", Ιωάννινα.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα.

Το Συνέδριο θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από τη σελίδα του Δήμου Ιωαννιτών στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5RDRFb5Ph3w 
12.06.2022
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΠΜΣ "Σπουδές στην κινητικότητα" διοργανώνουν συνέδριο στο Βόλο στις 25-26 Νοεμβρίου 2022 με θέμα "Ελλάδα 1922-2022: Ένας αιώνας κινητικοτήτων". Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 15 Ιουνίου 2022. Δείτε εδώ την πρόσκληση ενδιαφέροντος.
02.06.2022
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23
 
Προκήρυξη (εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
 27.05.2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
 
Δημοσίευση του πρώτου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού Νέες Έρευνες στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.
Πρόκειται για περιοδική έκδοση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο στον οποίο νέες ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με θέματα που εμπίπτουν στις γνωστικές πειθαρχίες που υπηρετούνται στο Τμήμα και στις κοινωνικές σπουδές γενικότερα (κοινωνική ανθρωπολογία, ιστορία, γλωσσολογία, φιλοσοφία κ.ά) μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γνωρίσουν τη δουλειά συναδέλφων τους.
 24.05.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
 
To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο πέμπτο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. ιστορίας Γιώργος Τζεδόπουλος (συμβασιούχος διδάσκων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:
Θρησκευτική ομολογία, συλλογικές ταυτότητες και εθνική συγκρότηση. Κωνσταντινούπολη, τέλη 17ου αιώνα.
Θα σχολιάσουν: Γιώργος Κουτζακιώτης (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), Μαρίνος Σαρηγιάννης (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ).
Ο σύνδεσμος παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams είναι: εδώ
Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
19.05.2022
ΔΙΑΛΕΞΗ
 
Διάλεξη Βενετίας Καντσά (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Δεσμοί συγγένειας. Φύλο και γονεϊκότητα από τη σκοπιά της ανθρωπολογίας».
Εαρινό εξάμηνο 2021-2022, Κύκλος διαλέξεων «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές», Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, ώρα 18.30΄. Περίληψη και βιβλιογραφία εδώ.

Π.Μ.Σ. "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων)
ΜsTeams, Κωδικός αίθουσας: 89r2snw
.
Link: Εδώ
16.05.2022
ΗΜΕΡΙΔΑ
 
Eπιστημονική ημερίδα «Νέες έρευνες στην ιστορία και την κοινωνιολογία της εργασίας» στη μνήμη του Γιώργου Κουκουλέ, Αθήνα, ΕΚΠΑ, 20.5.2022. Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες. 
12.05.2022
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) διοργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου (ώρα 10:00-13:00) δια ζώσης σεμινάριο για μεταπτυχιακούς φοιτητές/ φοιτήτριες και υποψήφιους διδάκτορες/διδακτόρισσες με θέμα: Σπουδές και έρευνα στην ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EUI).
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ιστορίας Γιώργος Σουβλής (συμβασιούχος διδάσκων στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Συντονισμός - παρεμβάσεις: Λήδα Παπαστεφανάκη (αν. καθηγήτρια), Λάμπρος Φλιτούρης (επίκ. καθηγητής).
Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου: αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα ΙΝΧ (α΄ όροφος, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.


Λήδα Παπαστεφανάκη,
Διευθύντρια Εργαστηρίου ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών

Λάμπρος Φλιτούρης,
Διευθυντής Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων 
06.05.2022
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) διοργανώνει την Τετάρτη 11 Μαΐου (ώρα 10:00-13:00) δια ζώσης σεμινάριο για μεταπτυχιακούς φοιτητές/ φοιτήτριες και υποψήφιους διδάκτορες/διδακτόρισσες με θέμα:
Ιστορία και ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ιστορίας Γιώργος Τζεδόπουλος (συμβασιούχος διδάσκων στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Συντονισμός - παρεμβάσεις: Λήδα Παπαστεφανάκη (αν. καθηγήτρια), Λάμπρος Φλιτούρης (επίκ. καθηγητής).
Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου: αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα ΙΝΧ (α΄ όροφος, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.


Λήδα Παπαστεφανάκη,
Διευθύντρια Εργαστηρίου ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών

Λάμπρος Φλιτούρης,
Διευθυντής Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων
08.04.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο «ΜΕΘΕΞΗ» του Τμήματος Κοινωνιολογίας) και η Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, διοργανώνουν διαδικτυακά επιμορφωτικά εργαστήρια με θέμα «Συμπεριληπτικές προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρακτικές στον ακαδημαϊκό χώρο», στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου UniDiversity (Universities towards Diversity – Πανεπιστήμια στον δρόμο προς την ποικιλομορφία), το οποίο συντονίζεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2022. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε φοιτητές-τριες (προπτυχιακού, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου) καθώς και καθηγητές-τριες όλων των βαθμίδων, μέλη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ΕΕΠ), εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (ΕΔΙΠ), ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού (ΕΔΙΠ), διοικητικού προσωπικού και άλλους-ες-α εργαζομένους-ες-α με κάθε είδους σχέσης εργασίας με Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Δηλώσεις συμμετοχής στο σύνδεσμο: (εδώ)
Αναλυτικές πληροφορίες στον σύνδεσμο: (εδώ)

Λ. Παπαστεφανάκη
04.04.2022
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
 
Προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή είκοσι ενός (21) υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αιτήσεις συμμετοχής έως 20.4.2022. Πληροφορίες εδώ
04.04.2022
ΔΙΑΛΕΞΗ
 
Διάλεξη Κώστας Γιαννακόπουλος (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Για μια τρανς*  ιστορία: κίναιδοι/αδερφές στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία». Περίληψη εδώ.
Εαρινό εξάμηνο 2021-2022, Κύκλος διαλέξεων «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές», Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 18.30΄.

Π.Μ.Σ. "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων)
ΜsTeams, Κωδικός αίθουσας: 89r2snw
.
Link: Εδώ.
01.04.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
 
To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο τρίτο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλητής θα είναι ο Αργύριος Τασούλας (Δρ. ιστορίας Ρωσικού πανεπιστημίου της φιλίας των λαών, Μόσχα), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:


Η πολιτική της ΕΣΣΔ στο Κυπριακό ζήτημα, 1953-1974: μεθοδολογία και ερευνητικές προκλήσεις

Θα σχολιάσουν: Νίκος Χριστοφής (αναπλ. καθηγητής τουρκικής ιστορίας και πολιτικής, Κέντρο Τουρκικών Σπουδών, Shaanxi Normal University, Σι'αν), Λάμπρος Φλιτούρης (επικ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).


Ο σύνδεσμος παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams είναι: (εδώ).
Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό. 
19.03.2022
ΔΙΑΛΕΞΗ
 
Διάλεξη Αθηνάς Πεγκλίδου, (Επίκουρης Καθηγήτρια, Α.Π.Θ.): «Η υποδοχή του όρου Γυναικοκτονία στο ελληνικό πλαίσιο, μια κριτική ανάλυση». Περίληψη εδώ.
Εαρινό εξάμηνο 2021-2022, Κύκλος διαλέξεων «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές», Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, ώρα 18.30΄.

Π.Μ.Σ. "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων)
ΜsTeams, Κωδικός αίθουσας: 89r2snw
.
Link: Εδώ.
16.03.2022
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
Εαρινό Πρόγραμμα Συναντήσεων-Συζητήσεων της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού - περ. Μνήμων, Φεβρουάριος - Ιούνιος 2022.
Δείτε στο σύνδεσμο εδώ το πρόγραμμα των Συναντήσεων-Συζητήσεων της Τετάρτης στην Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - περ. Μνήμων για την περίοδο Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2022.
Λόγω των συνθηκών το εαρινό πρόγραμμα Συναντήσεων – συζητήσεων της ΕΜΝΕ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Πριν την κάθε ομιλία θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΜΝΕ, στη σελίδα της ΕΜΝΕ στο Facebook, καθώς και θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα ο σύνδεσμος μέσω του οποίου όποιος και όποια επιθυμεί θα μπορεί να συνδεθεί, να παρακολουθήσει την ομιλία και να συμμετάσχει στη συζήτηση. Επιδίωξη είναι οι Συναντήσεις – συζητήσεις να ξαναρχίσουν να γίνονται με τη φυσική παρουσία όλων στα γραφεία της Εταιρείας (Ζωσίμου 11, Αθήνα) μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.
02.03.2022
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Ανακοίνωση 1ου Συνεδρίου Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (27 & 28 Μαΐου 2022). Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
17.02.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
 
Οι παραδόσεις των σεμιναρίων του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» για το εαρινό εξάμηνο 2021-2022 αρχίζουν την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα (εδώ).
Μπορείτε να αποστείλετε τη δήλωση μαθημάτων σας ηλεκτρονικά στη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) μέχρι τις 24/2 συμπληρώνοντας το έντυπο (εδώ). Θα ακολουθήσει ανακοίνωση από τη γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και για την ηλεκτρονική δήλωση των μαθημάτων. 
17.02.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
 
To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο τρίτο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Λάσκαρης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:
Πολιτικές και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις Γαλλίας-Μαγκρέμπ στη μετα-αποικιοκρατική περίοδο (1956-1970). Προβλήματα και προοπτικές της έρευνας.
Θα σχολιάσουν: Άννα Καρακατσούλη (αναπλ. καθηγήτρια, ΕΚΠΑ), Λάμπρος Φλιτούρης (επικ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Ο σύνδεσμος παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams είναι: (εδώ).
Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό. 
14.02.2022
ΔΙΑΛΕΞΗ
 
Διάλεξη Αθηνάς Αθανασίου, (Καθηγήτριας, Πάντειο Πανεπιστήμιο): «Η φεμινιστική ‘γνώση από θέση’ ως κριτική επιτελεστικότητα του πολιτικού».
Εαρινό εξάμηνο 2021-2022, Κύκλος διαλέξεων «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές», Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 18.30΄.

Π.Μ.Σ. "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων)
ΜsTeams, Κωδικός αίθουσας: 89r2snw
.
Link: Εδώ. Περίληψη και ενδεικτική βιβλιογραφία εδώ.
 14.02.2022
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει για το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2021-2022 κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Ανθρωπολογία του Φύλου: τρέχουσες όψεις και οπτικές».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Ms Teams, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα (εδώ) και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Έναρξη: 16 Φεβρουαρίου 2022.
07.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Σίσκα με θέμα: «Εμείς» και οι «Άλλοι»: Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων και των εξισλαμισμένων χριστιανών στη Χρονογραφία του Παπασυνοδινού των Σερρών (α΄ μισό του 17ου αιώνα) και στο έργο Πίστις του Νεκτάριου Τέρπου (1730), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
07.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ιωάννας Γκοτόβα με θέμα: «Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων και της οθωμανικής εξουσίας στα έργα των Ελλήνων Διαφωτιστών», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 15.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
04.02.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
 
Tο ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχουν την χαρά να σας προσκαλέσουν στη διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση νέων ερευνητών και ερευνητριών με θέμα «Γυναίκες και φύλο στην ιστορική έρευνα», την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 (ώρα 9:30-19:30).

Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams (σύνδεσμος εδώ, κωδικός 43ssl1u).

Συνημμένα θα βρείτε το πρόγραμμα, τις περιλήψεις και το πόστερ της συνάντησης.


Η Οργανωτική Επιτροπή
Νίκος Αναστασόπουλος, Άννα Μαχαιρά, Λήδα Παπαστεφανάκη
04.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Σέντζα με θέμα: «Οι γυναίκες της υπαίθρου στον ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο (1946-1949): στράτευση, διεκδίκηση, χειραφέτηση», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ.
04.02.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Γεωργίου Κεχαΐδη με θέμα: «Η ανασυγκρότηση της Βέροιας κατά την μεταπολεμική περίοδο (1952-1955)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου  2022 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ.
31.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Κολοκυθά με θέμα: «Συλλαβίζοντας την ουτοπία: από τη Ρωσία των Ναρόντνικ στην Φεβρουαριανή Επανάσταση (1881-1917), οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές μιας εξέλιξης», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
31.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η προγραμματισμένη για την Τρίτη 1/2/2022 δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ζωής Παναγή με θέμα: «Ανιχνεύοντας εργασιακές εμπειρίες και ταυτότητες: Γυναίκες "στο πάλκο" (του δημοτικού τραγουδιού)», δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω εκτάκτου κωλύματος. 
31.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Γκάντζου με θέμα: Η ελληνική μουσική παράδοση σε σύγχρονο μουσικό πλαίσιο. Περίπτωση μελέτης το μουσικό σχήμα «Καντινέλια», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 

28.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Γεωργάκη με θέμα: «Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Επιστράτων. Το μοναρχικό παρακράτος στην Ήπειρο, 1916-1917», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω e presence) στην 1η αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
Για τη συμμετοχή σας στην τηλεδιάσκεψη, παρακαλούμε να αποστείλετε μήνυμα στη Γραμματεία του ΠΜΣ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να λάβετε απάντηση-πρόσκληση από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων για τη σύνδεσή σας.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε με φυσική παρουσία, παρακαλούμε να το δηλώσετε επίσης στη Γραμματεία του ΠΜΣ στην παραπάνω διεύθυνση, γιατί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρίστανται είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
26.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βιργινίας Γκαλέα με θέμα: «Η γυναικεία παρουσία στον ελληνικό δημοφιλή κινηματογράφο τις δεκαετίες '50, '60 και '70», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
26.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ζωής Παναγή με θέμα: «Ανιχνεύοντας εργασιακές εμπειρίες και ταυτότητες: Γυναίκες "στο πάλκο" (του δημοτικού τραγουδιού)», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
 25.01.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» που ανταποκρίθηκαν ανιδιοτελώς στην πρόσκληση του Προέδρου του Τμήματος και της Διεύθυνσης του Π.Μ.Σ. να στηρίξουν την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της δια ζώσης χειμερινής εξεταστικής περιόδου, βάσει των οδηγιών του Υπουργείου και της Πρυτανείας. Η εθελοντική συμμετοχή σας, τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και σε προσωπικό χρόνο, είναι ανεκτίμητη στις συνθήκες που διανύουμε. 
24.01.2022
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαριάννας Σεργίου με θέμα: «Σύγχρονες διασκευές ηπειρώτικης μουσικής: διαπραγμάτευση παρελθόντος και ταυτότητας», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος εδώ
17.01.2022
ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ
 
Call for Expression of Interest: Short-term scholarship programme allowing Greek postgraduate and doctoral students enrolled in Greek Universities to undertake a research placement in the United Kingdom. The programme has been developed in the framework of the cooperation between the Hellenic Republic and the United Kingdom. The inward mobility scheme is funded by the British Embassy Athens and delivered by the Greek State Scholarships Foundation and the British Council Greece. Academic year 2021 – 2022. Προθεσμία υποβολής: 21/1/2022. Λεπτομέρειες εδώ.
11.01.2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αγαπητοί φοιτητές/τριες,

 Κατά το διάστημα από 11 Ιανουαρίου 2022 – 30 Ιανουαρίου 2022 θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στο online ερωτηματολόγιο που αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο έχει στόχο να μελετήσει την ποιότητα του κάθε μαθήματος. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή από το κινητό ή τον Η/Υ σας. Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή του από το κινητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Η/Υ σας.
Το ερωτηματολόγιο είναι αναρτημένο στο σύνδεσμο https://classweb.uoi.gr στον οποίο έχετε πρόσβαση εισάγοντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια επιλέγετε το μενού «Αξιολόγηση» το οποίο σας παραπέμπει στα διαθέσιμα προς αξιολόγηση μαθήματά σας.
Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μέρος της συνεχούς αξιολόγησης για τη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τις απαντήσεις σας.
Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να απαντηθεί. Η συμμετοχή από όλους σας είναι απαραίτητη και θα συμβάλει στη λήψη αποφάσεων για τυχόν βελτιώσεις όπου χρειάζεται να γίνουν.
 05.01.2022
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
 
To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο δεύτερο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλητής θα είναι ο Αγγελής Ζαρόκωστας (μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: Η περίπτωση της «πώλησης της Πάργας»: σκάνδαλο ή κανονικότητα της βρετανικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο κατά τον πρώιμο 19ο αιώνα;
Θα σχολιάσουν: Νίκος Αναστασόπουλος (επικ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Γεράσιμος Παγκράτης (καθηγητής, ΕΚΠΑ).
Ο σύνδεσμος παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams (εδώ).
Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3.
Το σεμινάριο  είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
03.01.2022
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2021-22
 
Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα και εδώ τις περιλήψεις των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.
03.01.2021
FELLOWSHIPS
 
The Stavros S. Niarchos Foundation Fellowships for Excellence in Graduate Education at McGill University were created in celebration of the 70th anniversary of Canada-Greece Relations. See here for details. 

 

17.12.2021

ONLINE WORKSHOP - SUMMER SCHOOLS
 
International Summer School "Cultures, Migrations, Borders" - Observatory of Refugee and Migration Crisis in the Aegean, ONLINE WORKSHOP | 28 - 29 JANUARY 2022, MEDITERRANEAN MOBILITIES: EMERGENT HIERARCHIES, university of the Aegean, school of social sciences, department of social anthropology and history.See here for details. 
15.12.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Εμμανουήλ Βοστάνη με θέμα: «Οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και διεθνείς σχέσεις κατά τον Ψυχρό Πόλεμο: από τη Χιλή του Pinochet στην εποχή της Thatcher και του Reagan», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
15.12.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βασιλικής Μαντζιάρη με θέμα: «Ο ρόλος της Τουρκίας στον Ψυχρό πόλεμο 1945-1962», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link (εδώ). 
12.12.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Ανιχνεύοντας την εθνική ταυτότητα»

Χειμερινό εξάμηνο 2021-2022, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 18.30.

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Η εθνική ταυτότητα και το ζήτημα των μειονοτήτων


Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ms Teams και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: g5e8r8w
.
Σύνδεσμος Διάλεξης εδώ.
08.12.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
 
Καλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των τριών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, εισακτέοι από το Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και έπειτα, να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση μαθημάτων για το Χειμερινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση. 
03.12.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ασημίνας Κοντού με θέμα: «Το παράδοξο στο ελληνικό μαγικό παραμύθι: το υπερφυσικό, το μη κοινωνικά αποδεκτό και το αφηγηματικά σπάνιο. Η περίπτωση της Μυκόνου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). 
Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Link: εδώ
. 
 16.11.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αγγελικής Παναγιώταρου με θέμα: «Τύπος και Εθνικός Διχασμός: Η στάση των Αθηναϊκών εφημερίδων πριν και μετά την έκπτωση του Κωνσταντίνου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1
. Link (εδώ).
 01.11.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Ανιχνεύοντας την εθνική ταυτότητα»
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2021-2022 κύκλο διαλέξεων με θέμα «Ανιχνεύοντας την εθνική ταυτότητα».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ms Teams, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα (εδώ) και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Έναρξη: 3 Νοεμβρίου 2021.
21.10.2021
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Καλούνται οι νεοεισαχθέντες μεταπτυχιακοί φοιτητές να προβούν στη διαδικασία ενεργοποίησης ιδρυματικού λογαριασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ.  
19.10.2021
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

To Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών (Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) σας προσκαλεί στο πρώτο διαδικτυακό ερευνητικό σεμινάριο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 18:30-20:30).
Ομιλήτρια θα είναι η Ελευθερία Παπαστεφανάκη (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), η οποία θα μιλήσει με θέμα: Τα «Κολχοζόπυλα» και οι «Μαχιτάδες». Η κατασκευή του Νέου Ανθρώπου μέσα από τα ελληνικά και ελληνόγλωσσα αναγνωστικά βιβλία της Αριστεράς (1927-1944).

Θα σχολιάσουν: Άννα Μαχαιρά (αν. καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χάρης Αθανασιάδης (καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Για τον σύνδεσμο παρακολούθησης στην πλατφόρμα Microsoft Teams δείτε εδώ

Κωδικός αίθουσας: 69ovlc3
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
15.10.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WEB ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
 
Πρόγραμμα web-σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
12.10.2021
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
 
Διαδικτυακή ημερίδα "Η προφορική ιστορία στον ψηφιακό κόσμο: νέοι ορίζοντες, νέοι προβληματισμοί", Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.
Διοργάνωση: Ένωση Προφορικής Ιστορίας.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
 07.10.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
 
Οι παραδόσεις των σεμιναρίων του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία», αρχίζουν την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα (εδώ).
Καλούνται οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Α΄ και του Γ΄ εξαμήνου σπουδών να προβούν μέχρι την Δευτέρα 11/10 σε δήλωση μαθημάτων συμπληρώνοντας το έντυπο (εδώ) και αποστέλλοντάς το στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Ύστερα από την ολοκλήρωση της εγγραφής των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις (5-6/10/2021) στο Φοιτητολόγιο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και την απόκτηση ιδρυματικού λογαριασμού, θα ακολουθήσει ανακοίνωση από τη γραμματεία του Τμήματος και για την ηλεκτρονική δήλωση των μαθημάτων. 
 06.10.2021
 ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΜΣ
 
Δείτε εδώ τον πίνακα επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία".
05.10.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΜΣ

Δείτε εδώ τον πίνακα επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».

Παρακαλείσθε να προσέλθετε στην προφορική εξέταση αύριο 6/10 και ώρα 10 π.μ., ως εξής:

α) για την ειδίκευση «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (1ος όροφος) και

β) για την ειδίκευση «Λαογραφία και Ανθρωπολογία» στην αίθουσα Συνελεύσεων της Φιλοσοφικής Σχολής (Ισόγειο).
30.09.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΜΣ
 
Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την διενέργεια των εξετάσεων εισαγωγής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Ακαδημαϊκό έτος 2021-22). 
29.09.2021
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ
 
Πρόγραμμα συναντήσεων – συζητήσεων (δείτε εδώ), Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022.
Το χειμερινό πρόγραμμα Συναντήσεων – Συζητήσεων της ΕΜΝΕ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Μία ημέρα πριν την κάθε ομιλία θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΜΝΕ, στη σελίδα της ΕΜΝΕ στο Facebook, καθώς και θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό μήνυμα ο σύνδεσμος μέσω του οποίου όποιος και όποια επιθυμεί θα μπορεί να συνδεθεί, να παρακολουθήσει την ομιλία και να συμμετάσχει στη συζήτηση.
26.09.2021
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαδικτυακό συνέδριο «Η Οικονομία στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», 1 και 2 Οκτωβρίου 2021. Διοργάνωση: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). 
Για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου είναι απαραίτητη η εγγραφή στο link (εδώ). Πρόγραμμα | Περιλήψεις
23.09.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Δέσποινας Τσιράκογλου με θέμα: «Το γυναικείο πρόσωπο της Φιλανθρωπίας στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1
Link (εδώ). 
15.09.2021
MODERN GREEK STUDIES
 
1st Biennial Online Modern Greek Studies Association (MGSA) Graduate Workshop: submission deadline extended to September 30th, 2021. See here for details.
 
Λ. Παπαστεφανάκη
Αν. Καθηγήτρια
13.09.2021
RESEARCH GRANTS

Research Grants Staatsbibliothek zu Berlin (State Library at Berlin). See here for details.

Λ. Παπαστεφανάκη
Αν. Καθηγήτρια

 13.09.2021
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
 
Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Κώστα Παλούκη "Αρχειομαρξιστές, οι άλλοι κομμουνιστές του Μεσοπολέμου" (Σάββατο 18/9/2021, ώρα 18:00-19:00, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τάσος Κωστόπουλος, δρ. ιστορίας, δημοσιογράφος, Κώστας Παλούκης (συγγραφέας), δρ. Ιστορίας, Ιστορικό Αρχείο ΟΛΘ. 
07.09.2021
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Συνέδριο Modern Revolutions and the Idea of Europe (9-11 Σεπτεμβρίου). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
04.09.2021
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συνέδριο "Επιστήμες και Τεχνολογία στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, 1821-2021", Αθήνα, 9-10 Σεπτεμβρίου 2021

Διοργάνωση: Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου, όπου βρίσκεται και ο Κατάλογος των Συμμετεχόντων και των Συμμετεχουσών, και το πόστερ.

Tο συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Ο σύνδεσμος ZOOM είναι:

https://us02web.zoom.us/j/81217616670?pwd=SVVuQ242OUc3UjlOKzZJQlJqcjZLdz09.

Ισχύει ο ίδιος σύνδεσμος για όλες τις συνεδρίες και για τις δύο ημέρες.
01.09.2021
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
 
Πρόσκληση του Δικτύου για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων για την υποβολή προτάσεων συμμετοχής στη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: "Αναζητώντας νέες ερευνητικές κατευθύνσεις για τη δεκαετία του 1940". Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
21.08.2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για μια θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο ερευνητικό πρόγραμμα «A Value Chain Analysis of Tobacco in Greece (1949-1981)», στο ΙΜΣ/ΙΤΕ (εδώ). Η προθεσμία είναι 1η Σεπτεμβρίου 2021. Ο ερευνητής θα ενταχθεί σ' αυτό το έργο (εδώ). Για ειδικότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Juan Carmona Zabala (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
06.07.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Παρασκευής Κοβάτση με θέμα: «Πτολεμαΐδα και λιγνίτης: Οικονομικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή της Εορδαίας, 1956-1975», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 11.45΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams).Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 
06.07.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αργυρίου Γιαννέλου με θέμα: Σάτιρα και ιδεολογία στον 19ο αιώνα. Η περίπτωση της εφημερίδας «Μη χάνεσαι», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.30΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 

04.07.201

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Παρασκευής Νάκου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή Θεσπρωτίας κατά την περίοδο της ηγεμονίας του Αλή πασά στο γιαννιώτικο πασαλίκι, με βάση νέα στοιχεία από το αρχείο του και άλλες πηγές (1788-1822)», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MSTeams). Κωδικός αίθουσας: zaxrjr1. Σύνδεσμος υποστήριξης: (εδώ). 
30.06.2021
ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
 
Λειτουργία Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών, Ιούλιος 2021. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
23.06.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Ματθαίου Σταμούλη με θέμα: «Τα Βλάχικα/Ριμένικα χωριά της Ακαρνανίας. Από το νομαδισμό στη μόνιμη εγκατάσταση. Διαδικασίες προσαρμογής, κοινωνικοί και πολιτισμικοί μετασχηματισμοί», θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 και ώρα 09.30΄ με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Κωδικός MSTeams: hgml5uq. Σύνδεσμος υποστήριξης (εδώ). 
22.06.2021
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Υποτροφίες από την Comité d’histoire de l’électricité de l'énergie της Γαλλίας για την έρευνα στην ιστορία του ηλεκτρισμού και της ενέργειας. Η πρόσκληση απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες εγγεγραμμένους σε πανεπιστήμια της Ε.Ε.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 23.10.2021.
Ακολουθεί η πρόσκληση σε γαλλικά (εδώ) και αγγλικά (εδώ).

Λήδα Παπαστεφανάκη
18.06.2021
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Φοιτητικό Συνέδριο Ετερόδοξης Οικονομικής Επιστήμης 2021. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
01.06.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του υποψήφιου διδάκτορα κ. Βασιλείου Ράπτη με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς των Ιωαννίνων: Διαχείριση του παρελθόντος, εθνοτοπικές και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 και ώρα 9 π.μ. με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Κωδικός αίθουσας για όσους έχουν ιδρυματική διεύθυνση: hgml5uq. Σύνδεσμος διάλεξης εδώ. 
31.05.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Κλιμακούμενες χωρικές εκφάνσεις μιας θεωρίας της αυτοβιογραφίας: ο αυτοβιογραφικός οίκος, η αυτοβιογραφική πόλη, η αυτοβιογραφική οικονομία».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161

25.05.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»,
Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Ηλία Σκουλίδα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Πολιτικές μνήμης και εθνικές αφηγήσεις στην αλβανική ιστοριογραφία».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161
24.05.2021
SOCIETY FOR MODERN GREEK STUDIES
 
Society for Modern Greek Studies Graduate Colloquium 2021 - Call for Papers. See here for details. 
18.05.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»,
Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη της κ. Δήμητρας Βασιλειάδου (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) , την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «'Και μ’ έπιασεν για λεπτά και λέω το κορίτσι μου δεν το πουλάω’. Εγκλήματα κατά των ηθών και η ποινική τους διαχείριση στον ελληνικό 20ό αιώνα.».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161
10.05.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Δημήτρη Μπαχάρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Συμμαχίες προυχοντικών οικογενειών της Πελοποννήσου πριν την Επανάσταση του 1821».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
 Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161

19.04.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη της κ. Βασιλικής Πέτσα (Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Πλαίσια και σχήματα αφηγηματοποίησης της πολιτικής βίας στην ελληνική και ιταλική πεζογραφία από το 1968 και εξής».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161

13.04.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Θανάση Μπέτα (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: «Τσιγάρα με φίλτρο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, 1945-1973. Αποτίμηση της έρευνας, συμπεράσματα και προβληματισμοί».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161 
08.04.2021
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2020-21
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Καλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του 1ου και 2ου έτους σπουδών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής classweb: https://classweb.uoi.gr/, δήλωση μαθημάτων για το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίζεται από Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 έως και την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Σημειώνεται ότι δεν θα γίνει δεκτή δήλωση μαθημάτων εκτός της ανωτέρω προθεσμίας για κανένα λόγο. 
05.04.2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
 
Ο IANOS, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Αναστασόπουλου: "ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Οι πολεμικές αποτυχίες και οι επιπτώσεις τους" την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, στις 6 μ.μ.ζωντανά από το κανάλι YouTube (εδώ) και τη σελίδα Facebook της αλυσίδας πολιτισμού IANOS. Πρόσκληση παρουσίασης (εδώ). 
05.04.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»,
Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Χρήστου Ζάγκου (Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 (ώρα 19:00-21:00), με θέμα: «Επίκαιρα ζητήματα κοινωνικής έρευνας. Από το πρεκαριάτο στους NEETs: Σύγχρονες μορφές κοινωνικής ευπάθειας».
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161
24.03.2021
CALL FOR PAPERS
 
Call for Papers: Labour and Precarity Across Time and Space.
A workshop for graduate students organised by the Oxford University Labour History Group, 25-26 May 2021. See here for details.
17.03.2021
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Πρόσκληση Ενδιαφέροντος
 
Η Οργανωτική Επιτροπή του Πρώτου Πανελληνίου Μεταπτυχιακού Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για τη διεξαγωγή ενός δευτέρου συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης που θα λάβει χώρα το Φθινόπωρο του 2021. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το εδώ την πρόσκληση συμμετοχής. 
17.03.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»,
Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Γιώργου Σουβλή (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 (ώρα 18:00-20:00), με θέμα: Μαρξισμός και ιστορία: η συμβολή του Perry Anderson.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό.
Κωδικός αίθουσας διαλέξεων: wni049d (για τους κατόχους ακαδημαϊκού λογαριασμού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Σύνδεσμος διάλεξης (εδώ).
12.03.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ελευθέριου Περρωτή με θέμα: «Διαθήκες Κορώνης Μεσσηνίας της Οθωνικής Περιόδου (1836-1862) Παραδοσιακές Δομές και Αστικός Εκσυγχρονισμός», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 και ώρα 10 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
12.03.2021
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Εαρινό εξάμηνο 2020-2021
 
«Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Εαρινό εξάμηνο 2020-2021.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και είναι ανοιχτές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο ευρύ κοινό. Πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας MS Teams σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα (εδώ).
Από τη γραμματεία
του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
Όλγα Φατούρου
Τηλ.: 2651005161
 04.03.2021
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
 
Διαδικτυακή ημερίδα "Αγώνες Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες", 8 Μαρτίου 2021.
Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει για τις 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο, "Αγώνες Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες".
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, 18.00-20.30 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom ενώ παράλληλα θα προβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα, δείτε εδώ
04.03.2021
CALL FOR APPLICATIONS
 
Call for Application: 5 Research Associates (PhD Positions),  Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Bonn Center for Dependency and Slavery Studies. See here for details. 
04.03.2021
CALL FOR APPLICATIONS-FELLOWSHIP

3-year PhD fellowship by the Laskaridis Foundation for doctoral research at the University of Amsterdam

The Aikaterini Laskaridis Foundation invites applications for a 3-year PhD fellowship in Modern Greek Studies at the University of Amsterdam, for a PhD project to be conducted in English under the aegis of the Marilena Laskaridis Chair of Modern Greek Studies.

The call for applications is open to research projects in the humanities or at the intersection of the humanities and the social sciences that engage with aspects of Modern Greek culture, with a preference for proposals that involve any of the areas and thematic lines indicated in the Call for Applications (see link below).

The starting date of the fellowship can be between 1 September and 31 December 2021 (to be determined in consultation with the selected candidate).

The deadline for applications is April 15, 2021.

For information about the criteria, the application procedure, and the fellowship, see the links below: (1, 2).
03.03.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WEB ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
 
Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας συνεχίζει τα  Σεμινάριά της διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.  Δείτε εδώ το  πρόγραμμα των Σεμιναρίων για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου  2021. 
02.03.2021
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
 
Διαδικτυακή τράπεζα, με θέμα: "Μουσική, χορός, έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Η Αποκριά στην Ήπειρο άλλοτε και τώρα", που διοργανώνει η Λαογραφική Συλλογή "Γεώργιος Γιάννος" και που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 7/3, στις 6.30 μ.μ. με ελεύθερη συμμετοχή. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
01.03.2021
ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
 
7η Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων μεταδιδακτορικού επιπέδου προς χρηματοδότηση για το έτος 2022, κέντρο έρευνας για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
24.02.2021
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ
 
Δύο διαδικτυακές συζητήσεις για τις απόκριες στην ιστορία, στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το περιοδικό Τα Ιστορικά και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας καλούν σε δύο διαδικτυακές συζητήσεις για την ιστορία της αποκριάς και για τον τρόπο με τον οποίο έχει μελετηθεί από τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Τετάρτη 3 Μαρτίου (στις 20.00), Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ποταμιάνου Της αναιδείας θεάματα. Κοινωνική ιστορία της αποκριάς στην Αθήνα, 1800-1940, (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2020).
Τρίτη 9 Μαρτίου (στις 19.00), Το καρναβάλι στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Αναλυτικές πληροφορίες και για τις δύο διαδικτυακές συζητήσεις μπορείτε να δείτε στον σχετικό σύνδεσμο εδώ
24.02.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Οι παραδόσεις του μεταπτυχιακού σεμιναρίου "Ιστορία των γυναικών, ιστορία του φύλου: θεωρία, μεθοδολογία, αρχεία" (διδάσκουσες: Ά. Μαχαιρά - Λ. Παπαστεφανάκη) θα ξεκινήσουν στις 3/3/2021.
23.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. κ. Έλλης Μαρίας Μπαλτά με θέμα: «Τα Αστικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, 1944-1949: σύνθεση-οργάνωση-ιδεολογία-πολιτική», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων MS Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
19.02.2021
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βάιας Γερούκου με θέμα: «Η διαχείριση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς: Λαογραφικά Μουσεία και Συλλογές στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
19.02.2021
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Δήμητρας Μπαντή με θέμα: «Το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα-Μουσειολογική και μουσικολογική προσέγγιση», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 13.15΄ μ.μ. με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
15.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Δόμνας Ιορδανίδου με θέμα: «Τα μεταλλεία στη Βόρεια Ελλάδα, 1912-1940», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12 με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
 15.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ισμήνης Στεφανίας Κούφαλη με θέμα: «Οι ελληνοϊταλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Η περίπτωση του βομβαρδισμού της Κέρκυρας το 1923», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουααρίου 2021 και ώρα 13.45΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
14.02.2021
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΑ
Φεβρουάριος-Ιούνιος 2021
 
Δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα των Συναντήσεων-Συζητήσεων της Τετάρτης στην Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-περ. Μνήμων για την περίοδο Φεβρ.-Ιούν. 2021. Το πρόγραμμα Συναντήσεων–συζητήσεων της ΕΜΝΕ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Μία ημέρα πριν την κάθε ομιλία θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΜΝΕ (εδώ) και στη σελίδα της ΕΜΝΕ στο Facebook.
11.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Στυλιανού Στρωματιά με θέμα: «Η έρευνα του Λαϊκού Πολιτισμού της Φθιώτιδας στο πλαίσιο των ελληνικών τοπικών λαογραφικών σπουδών: Κοινωνική συγκρότηση. Ήθη και έθιμα. Λαϊκές Τέχνες (μέσα 19ου αι. - αρχές 21ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας ms Teams. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
10.02.2021
ΔΙΑΛΕΞΗ
 
Την Πέμπτη 11/2 στις 18.30 και στα πλαίσια του μαθήματος "Επιτέλεση, επιτελεστικότητα και ταυτότητες" θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Ειρήνης Γερογιάννη, ιστορικού τέχνης, με τίτλο "Περφόρμανς στην Ελλάδα, πολιτική και πολιτικές της ταυτότητας κατά τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση." Για ένα σύντομο βιογραφικό της κ. Γερογιάννη, πατήστε εδώ. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη διάλεξη να επικοινωνήσουν μέχρι την Πέμπτη στις 16.00 με τη διδάσκουσα Σiσσυ Θεοδοσίου στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
 05.02.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Ντάγκα με θέμα: «Οι βουλευτικές εκλογές στο Νομό Θεσπρωτίας κατά την μεταπολεμική περίοδο. Η περίπτωση της Θεσπρωτίας 1946-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. με τηλεδιάσκεψη. Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
05.02.2021
ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Οι κληρονομιές του 1821.
Τα πρόσωπα και οι ιδέες
Σειρά διαλέξεων
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ - ΚΙΚΠΕ
Φεβρουάριος - Μάιος 2021 (προβολή μέσω πλατφόρμας Zoom)
Σχετικοί σύνδεσμοι (1, 2)
23.01.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Κιμερλή με θέμα: «Η προυχοντική οικογένεια Βάρβογλου της Τριπολιτσάς από τη δεύτερη οθωμανική κυριαρχία στην Πελοπόννησο ως την οθωνική περίοδο», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) για την αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
11.01.2021
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
H υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορα κ. Σπυριδούλας Μουρατίδη με θέμα: «Εξωδικαστικοί τρόποι επίλυσης διαφορών: αιρετοκρισία και διευθέτηση ενώπιον συμβολαιογράφου στην Κέρκυρα (18ος-19ος αι.)», θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12 μ. στην 1η Αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο-ισόγειο). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence.
27.11.2020
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
 
Ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε www.aheg.gr), σε συνεργασία με τις ΔΙΔΕ Γ΄ και Δ΄ Αθήνας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 (10.00 -13.30), με θέμα «Φυλο-μετρώντας την ιστορία. Έμφυλες αναπαραστάσεις στην ιστορία,στα σχολικά εγχειρίδια και στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Στόχος την ημερίδας είναι η ανάδειξη των έμφυλων όψεων και αναπαραστάσεων στην ιστορία, στα σχολικά εγχειρίδια και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις τους οι:

•Μαίρη Λεοντσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, «Όταν οι Υπουργοί (δεν) μιλούν για το φύλο: Η κομβικότητα στη Γαλλία και η ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα».

•Έφη Αβδελά, Ομότιμη καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, «Το φύλο ως πολιτικό διακύβευμα στην ιστορία, στο σχολείο, αλλού».

•Λήδα Παπαστεφανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η ιστορία της εργασίας από τη σκοπιά του φύλου».

•Κωνσταντίνα Παπακώστα, Δρ Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εκπαιδευτικός Δ.Ε., «Το φύλο στα σχολικά βιβλία: ερευνητικά δεδομένα και κοινωνικά συμφραζόμενα».

Ο Τριαντάφυλλος Πετρίδης, ιστορικός, εκπαιδευτικός Δ.Ε., θα συνοψίσει και θα αναδείξει τα συμπεράσματα της ημερίδας και θα ακολουθήσει πρόταση διδασκαλίας από την Ελένη Πατσιατζή, εκπαιδευτικό Δ.Ε., με θέμα «Πού είναι οι γυναίκες;». Η ημερίδα θα κλείσει αφού προηγηθεί συζήτηση γύρω από τα θέματα που θα αναδειχθούν.

Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο πρόγραμμα εδώ.

30.10.2020
Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας
 
Πρόγραμμα web-σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευθείτε την ιστοσελίδα  της ΕΕΟΙ (εδώ). 
13.10.2020
ΠΜΣ: «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»

Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου 2020-2021 ξεκινούν στις 19 Οκτωβρίου 2020 και θα πραγματοποιηθούν με διαδικασίες εξ αποστάσεως διδασκαλίας (από την πλατφόρμα του Ms Teams) σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα (εδώ).
Παρακαλούνται οι επιτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής τους (εδώ) και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στη γραμματεία (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) από την την Τρίτη 13/10 έως την Πέμπτη 15/10/2020.
Οι δηλώσεις των μαθημάτων (έντυπο εδώ) για το Α’ και Γ΄ εξάμηνο θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. κατά το ίδιο διάστημα.
Για τη διαμόρφωση του συνόλου των επιλογών μαθημάτων παρακαλείσθε να απευθύνεστε είτε στη γραμματεία του ΠΜΣ (τηλ.: 2651005161), είτε να ανατρέχετε στο άρθρο 8 του κανονισμού λειτουργίας του ΠΜΣ.

 12.10.2020
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
 
Διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση "Τα αποσυρθέντα προγράμματα σπουδών ιστορίας", Τετάρτη 14 Οκτωβρίου (19.00-21.00).
Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου (19.00-21.00) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την αιφνιδιαστική απόσυρση από το Υπουργείο Παιδείας των Προγραμμάτων Σπουδών Ιστορίας (2018-19), χωρίς αξιολόγηση ή πιλοτική εφαρμογή και η επιστροφή στα αναλυτικά προγράμματα του 2002-03.
Διοργάνωση: Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ΠMΣ Ιστορική Έρευνα - Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες του Ιονίου Πανεπιστημίου, Περιοδικό Νέα Παιδεία.
Συνημμένα θα βρείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης και το λινκ της σύνδεσης.
Πληροφορίες: https://aheg.gr. Θα υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων και σχολίων.
07.10.2020
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
 
Πίνακας επιτυχόντων (εδώ) στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ. 
08.10.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λ. ΦΛΙΤΟΥΡΗ
 
Το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Εικόνα και Ιστορία» θα ξεκινήσει στις 20/10/2020. Όλα τα σεμινάρια θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη με την χρήση της πλατφόρμας ΜS teams σε ομάδα με το όνομα του σεμιναρίου. Η πρώτη συνάντηση της 20/10 θα γίνει ώρα 11 και σε αυτή θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και την διαμόρφωση του προγράμματος ώστε να είναι  εφικτή η παρακολούθησή του από όλους. Σας παρακαλώ ως τις 18/10 να μου στείλετε στο mail lflitour@uoi.gr την πρόθεσή σας για συμμετοχή και θα σας κοινοποιήσω τον κωδικό του Msteams.
07.10.2020
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
 
Τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 8/10.
06.10.2020
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ:
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
 
Πίνακας υποψηφίων (δείτε εδώ) που καλούνται στις προφορικές εξετάσεις.
30.09.2010
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ. Συνέδριο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, 21-23 Μαΐου 2021, Θεσσαλονίκη. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο και εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
30.09.2020
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΠΜΣ: «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»

Οι εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" θα διεξαχθούν δια ζώσης στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, ώρες 09.00΄ - 12.00΄ στο Αμφιθέατρο Δάκαρη: Γραπτές εξετάσεις στην κατεύθυνση επιλογής

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, ώρες 14.00΄ - 16.00΄ στο Αμφιθέατρο Δάκαρη: Γραπτές εξετάσεις στην ξένη γλώσσα

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020: Προφορικές εξετάσεις. Ώρα έναρξης: 08.30. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που θα γνωστοποιηθούν στους επιτυχόντες των γραπτών εξετάσεων στην ανακοίνωση με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν για προφορική εξέταση.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με την οποία θα καλούνται οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις να προσέλθουν για προφορική εξέταση.

Για λόγους υγειονομικής προστασίας και τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενημερώνονται οι υποψήφιοι ότι η χρήση (μη) ιατρικής μάσκας (όχι προσωπίδας) είναι υποχρεωτική τόσο για τη γραπτή όσο και για την προφορική εξέταση. Για τους ίδιους λόγους οι θέσεις στο Αμφιθέατρο Δάκαρη θα είναι προκαθορισμένες και θα τις αναζητήσουν σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Όσοι από τους υποψήφιους τυχόν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες παρακαλούνται να προσέλθουν στη γραμματεία του ΠΜΣ (1ος όροφος, τομέας Λαογραφίας), προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να εξεταστούν σε ειδικό χώρο. Υπενθυμίζεται στους υποψήφιους ότι θα πρέπει για την ταυτοποίησή τους να έχουν μαζί τους κάποιο σχετικό επίσημο έγγραφο. 

 24.09.2020
ΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ»
 
Συνημμένο θα βρείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας νέων ερευνητών «Κόσμοι της εργασίας: ιστορία και ιστοριογραφία» που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020. Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά. 
23.09.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χαρίκλειας Τσακίρη με θέμα: «Η πρόσληψη της τεχνοεπιστήμης από τον Ιωάννη Μεταξά και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 13.00΄ με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
14.09.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΠΜΣ «ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ»
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας: εθνικές επέτειοι, παρελάσεις, μνημονικές τελετές στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020. Το συνέδριο διεξάγεται ψηφιακά. Δείτε εδώ λεπτομέρειες. 
09.09.2020
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το συνέδριο «Ηθική και Οικονομία» (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ρέθυμνο), θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφές για την παρακολούθηση του συνεδρίου μπορούν να πραγματοποιηθούν (δωρεάν) μέσω του συνδέσμου (εδώ)

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο (δείτε εδώ). 
04.09.2020
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
 
«Προφορική μαρτυρία, Ιστορικό ντοκιμαντέρ και Εκπαίδευση», ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ στα Γιάννενα. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
06.07.2020
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
 
Προκήρυξη (εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
10.06.2020
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
 
Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Κόσμοι της εργασίας: ιστορία και ιστοριογραφία», η αν. καθηγήτρια ευρωπαϊκής ιστορίας κ. Μαρία Παπαθανασίου (ΕΚΠΑ) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν. Διαδρομές και ταυτότητες περιπλανώμενων τεχνιτών στην Ευρώπη την εποχή της εκβιομηχάνισης», την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 (ώρα 15.30-18.30), μέσω της πλατφόρμας MS Teams. Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον/όποια επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τις διδάσκουσες Άννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) ή με τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος:
Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία"
27.05.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Τσαμαδιά με θέμα: «Διαδικασίες ένταξης των νεόφερτων προσφύγων στην Κόνιτσα. Η περίπτωση του κέντρου φιλοξενίας Κόνιτσας και οι σχέσεις του με την τοπική κοινότητα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 και ώρα 11.00 με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams).
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου. 
21.05.2020
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Κόσμοι της εργασίας: ιστορία και ιστοριογραφία», ο ιστορικός Νίκος Ποταμιάνος (ερευνητής Γ΄, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ) θα κάνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Εργατική τάξη, επιχειρηματική κοινότητα, άτυπος τομέας ή subaltern workers; Οι πλανόδιοι έμποροι και οι κατηγορίες της κοινωνικής ιστορίας», την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 (ώρα 15.30-18.30), μέσω της πλατφόρμας MS Teams.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον/όποια επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τις διδάσκουσες Άννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) ή με τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ,
«Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» 
21.05.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Μπατσίλα με θέμα: «Διαθήκες και θάνατος. Το παράδειγμα της Λάρισας (1881-1900)», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 και ώρα 12.00 με τηλεδιάσκεψη (μέσω της πλατφόρμας MS Teams). Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
11.05.2020
Π.Μ.Σ. ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ
Κύκλος τηλεματικών διαλέξεων εαρινού εξαμήνου 2019-2020

«Εθνομουσικολογία και δημοφιλής κουλτούρα – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»
 
Την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. ο Θοδωρής Λωτής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμ. Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Παν/μιο, θα δώσει τηλεματική διάλεξη μέσω Skype, με θέμα: «Performance και σύγχρονη μουσική. Το παράδειγμα της ηλεκτρονικής μουσικής σήμερα», στο πλαίσιο του σεμιναριακού κύκλου διαλέξεων του Τομέα Λαογραφίας «Εθνομουσικολογία και δημοφιλής κουλτούρα – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» και του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Ρ. Δαλιανούδη (
e-course και e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)
04.05.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 και ώρα 12 μ. με τηλεδιάσκεψη. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για αποστολή του σχετικού συνδέσμου.
04.05.2020 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ρ. ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ
 
Την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. ο Ηλίας Μακρυγιάννης, υπ. Διδάκτορας Π.Ι., θα δώσει τηλεματική διάλεξη μέσω Skype, με θέμα: «Κοινωνικές αναπαραστάσεις στον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο, 1950-1960», στο πλαίσιο του σεμιναριακού κύκλου διαλέξεων του Τομέα Λαογραφίας «Εθνομουσικολογία και δημοφιλής κουλτούρα – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» και του μεταπτυχιακού μαθήματος «Η έννοια του λαϊκού στα θεάματα: θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, τηλεόραση, στην Ελλάδα 1950-1990».
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό. Για όποιον επιθυμεί να συνδεθεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τους διδάσκοντες (Λ. Φλιτούρη:
lflitour@uoi.gr, και Ρ. Δαλιανούδη: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
23.04.2020
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έργο 80414 ''Aνακαλύπτω την πόλη μου-Ψηφιακά Εργαλεία για την Ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της Τοπικής Ιστορίας των Ιονίων Νήσων'', Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δείτε εδώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, ώρα 13:30. 
07.04.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. ΜΑΝΔΥΛΑΡΑ
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
 
Το μεταπτυχιακό μάθημα του εαρινού εξαμήνου με τίτλο Γλώσσα-Πολιτική-Ιστορία. Από τη γλώσσα του Έθνους στη «δομή του αισθήματος», πραγματοποιείται διαδικτυακά, από τις 26 Μαρτίου, όπως ορίσθηκε, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού των μετακινήσεων. Οι φοιτητές μπορούν να επικοινωνούν με την διδάσκουσα στα mails This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 06.04.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λ. ΦΛΙΤΟΥΡΗ - Ρ. ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
 
Το μεταπτυχιακό μάθημα “Η έννοια του λαϊκού στα θεάματα: θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, τηλεόραση, στην Ελλάδα 1950-1990. Προσεγγίσεις ανθρωπιστικών επιστημών” συνεχίζεται κανονικά με τηλεματικές συνεδρίες μέσω SKYPE, σύμφωνα με το ωρολόγιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Την Τρίτη 7 Απριλίου, στις 6 μ.μ. ο κ. Γιώργος Κίτσιος (Επ. Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, ΑΠΘ) θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο του εν λόγω μαθήματος για να δώσει διάλεξη, με θέμα: «”De gustibus (non) disputandum”: η πρόσληψη της ευρωπαϊκής δημοφιλούς μουσικής στα Ιωάννινα της δεκαετίας του 1870». Σε περίπτωση που υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι ακροατές, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διδάσκοντες.
21.03.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ - Α. ΜΑΧΑΙΡΑ
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Κόσμοι της εργασίας: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις, πηγές, μεθοδολογία», θα ξεκινήσει ξανά μετά την 25η Μαρτίου 2020, (όπως ορίζει η Ανακοίνωση προς όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Πρυτανείας του Παν/μίου Ιωαννίνων, 18/03/2020), και σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Θα προσφέρεται,δηλαδή, εξ αποστάσεως κάθε Τετάρτη, ώρα 15.00-18.00. Το μεταπτυχιακό σεμινάριο θα διεξάγεται μέσω της εφαρμογής skype.
Η βιβλιογραφία (ηλεκτρονική, επί το πλείστον) έχει ήδη αναρτηθεί και θα εμπλουτιστεί σταδιακά στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (e-course) του μαθήματος.

21.03.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Λ. ΦΛΙΤΟΥΡΗ - Ρ. ΔΑΛΙΑΝΟΥΔΗ
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το διατομεακό μεταπτυχιακό σεμινάριο “Η έννοια του λαϊκού στα θεάματα: θέατρο, κινηματογράφος, μουσικές σκηνές, τηλεόραση, στην Ελλάδα 1950-1990: προσεγγίσεις ανθρωπιστικών σπουδών” στο πλαίσιο του ΠΜΣ “Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία”, θα ξεκινήσει τα μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης (σύμφωνα με τις οδηγίες της Πρυτανείας του Π.Ι.), την Τρίτη 24 Μαρτίου 4-7 μμ. Στο πλαίσιο του μαθήματος (την τελευταία ώρα) θα δοθεί διάλεξη από την Ορσαλία Κασσαβέτη με θέμα: “Κινηματογράφος, Τηλεόραση, Βιντεοταινία της δεκαετία του ’80. Πολιτισμική προσέγγιση”.

 09.03.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 και ώρα 12 μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
08.03.2020
ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Με βάση την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης του νέου Κορωνοϊού Covid-19 (ανακοίνωση της 6.3.2020) αναβάλλονται οι προγραμματισμένες διαλέξεις του Κύκλου διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», οι οποίες διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
Οι νέες ημερομηνίες των διαλέξεων θα ανακοινωθούν εγκαίρως. 
06.03.2020
Διαλέξεις Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων-εαρινό εξάμηνο 2019-2020

Ο Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων διοργανώνει για το εαρινό εξάμηνο 2019-2020  Κύκλο διαλέξεων με θέμα  «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία Ανθρωπολογία» και πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, (κτίριο Φιλοσοφικής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, α΄ όροφος), στις 18.00, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό. 
24.02.2020
WORKSHOP
 
Early Career and Doctoral Workshop "Labour and gender in South-European manufacture, 19th -20th centuries. Comparative perspectives", Athens, Monday 24 February 2020.
Organization: Institute for Mediterranean Studies/Foundation for Research and Technology, University Lumière Lyon 2-LARHRA (ANR TIME-US programme), & University of Ioannina, Department of History & Archaeology, Laboratory for historical research of modern and contemporary societies. See here.
22.02.2020
ΗΜΕΡΙΔΑ
 
Ημερίδα «Τεχνολογικές και οργανωτικές μεταβολές στην ελληνική καπνοβιομηχανία κατά τον 20ο αιώνα», Αθήνα, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 (Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, Σκουφά 45).
Διοργάνωση: Θανάσης Μπέτας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
21.02.2020
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (κτίριο Φιλοσοφικής, α΄ όροφος) διαθέτει μικρή, μη δανειστική, βιβλιοθήκη με δημοσιεύματα κυρίως νεότερης και σύγχρονης ιστορίας.
Το Εργαστήριο θα είναι ανοιχτό για μελέτη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τρεις μέρες την εβδομάδα από την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2020, ως εξής:

Τρίτη, 11.00-15.00
Τετάρτη, 11.00-15.00
Πέμπτη, 15.00-19.00

Λήδα Παπαστεφανάκη
Αν. Καθηγήτρια
Διευθύντρια Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
και Εργαστηρίου Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών 
20.02.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Σταύρου Καλαμπόκη με θέμα: «Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή της την περίοδο 1800-1820, με βάση ανέκδοτες και δημοσιευμένες πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
13.02.2020
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Νίκης Εμμανουέλλας Σπαρή με θέμα: «Τα πολιτικά Δημοψηφίσματα στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα (1920-1974). Η μαρτυρία του Τύπου και οι πολιτικές προεκτάσεις», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
09.02.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Οι παραδόσεις του μαθήματος της κυρίας Παπαχριστοφόρου «Κοσμολογίες και συλλογικές αναπαραστάσεις» ξεκινούν κανονικά αυτή την εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
09.02.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το μεταπτυχιακό σεμινάριο  ιστορίας «Κόσμοι της εργασίας: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις, πηγές, μεθοδολογία» θα προσφέρεται κάθε Τετάρτη (ώρα 15.00-18.00). Έναρξη μαθημάτων:  Τετάρτη 19.2.2020

Οι διδάσκουσες, ΄Αννα Μαχαιρά - Λήδα Παπαστεφανάκη
 05.02.2020
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Οι δηλώσεις μαθημάτων εαρινού εξαμήνου 2019-2020 θα πραγματοποιηθούν κατά τις εξής ημερομηνίες: Δευτέρα 10/2, Τρίτη 11/2 και Πέμπτη 13/2 στη Γραμματεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (ώρες 10.00΄ - 14.00΄).

Έναρξη μαθημάτων: 10 Φεβρουαρίου 2020 σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Σε περίπτωση που η έναρξη κάποιου μαθήματος δεν θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα θα ενημερωθείτε με σχετική ανακοίνωση του/της διδάσκοντα/ουσας.
03.02.2020
ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Σειρά διαλέξεων: Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες, Αμφιθέατρο Αργυριάδη, Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου (οδός Πανεπιστημίου 30), Φεβρουάριος - Απρίλιος 2020.
Τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ οργανώνουν μια σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων με θέμα Η επανάσταση του 1821, κινητήριες ιδέες και συλλογικότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εκδηλώσεις, στις οποίες θα υπάρχουν δύο εισηγήσεις: μία ιστορική και μία φιλολογική. Οι εισηγητές θα αναδείξουν πλευρές της διαδρομής από την πολυεθνική αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος, θέτοντας στο επίκεντρο των ανακοινώσεών τους ζητήματα της διεθνούς και ελληνικής ιστορίας και της νεοελληνικής γραμματείας. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ένα στρογγυλό Τραπέζι, βασισμένο στις νεότερες προσεγγίσεις της ιστοριογραφίας γύρω από την Επανάσταση. Εισηγητές θα είναι ιστορικοί και φιλόλογοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα οι οποίοι θα φωτίσουν γεγονότα και κείμενα μέσα από διαφορετικές οπτικές τους. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται Πέμπτη από την 6η Φεβρουαρίου έως τις 9η Απριλίου 2020, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου (οδός Πανεπιστημίου 30), Αμφιθέατρο Αργυριάδη και ώρα 6 – 8 μ.μ. Κάθε εισήγηση θα διαρκέσει 25΄ έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης με το κοινό. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
Ο κύκλος διαλέξεων απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με ελεύθερη είσοδο και θα υπάρξει δυνατότητα να δοθεί στο τέλος του κύκλου βεβαίωση παρακολούθησης με προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και την τακτική παρακολούθηση των διαλέξεων.
27.01.2020
Πρόγραμμα σεμιναρίων
Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Φεβρουάριος-Μάιος 2020
 
Παρακαλούμε δείτε εδώ το εαρινό πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας (Φεβρουάριος-Μάιος 2020) που διεξάγονται στην Αθήνα (στο Ε.Ι.Ε.). 
15.01.2020 
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Μπέλλου με θέμα: «Ιστορία και Αστυνομική Λογοτεχνία. Μνήμες του Πολέμου της Αλγερίας στα Μυθιστορήματα των Maurice Attia, Didier Daeninckx, Zean Claud Izzo και Gilles Vincent», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή -Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 1ος όροφος). 
12.01.2020
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Κύκλος διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»
Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Θανάσης Δ. Σφήκας (Α.Π.Θ.)
Πέντε αναλυτικά εργαλεία για την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου

Αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), ώρα 18.00΄.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και το ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Από τη Γραμματεία του Τομέα

και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Τηλ.: 2651005161
15.12.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Μαρίας Τασιούλα με θέμα: «Κοινωνία, Κράτος και πνευματική ζωή στην Ευρώπη, 13ος - 15ος αιώνας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
05.12.2019
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Κύκλος διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις»
Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Γιώργος Αντωνίου (Α.Π.Θ.)
Δίκτυα διάσωσης και κοινωνικές σχέσεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των εβραϊκών εκτοπίσεων 

Αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), ώρα 18.00΄.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και το ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Από τη Γραμματεία του Τομέα

και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Τηλ.: 2651005161
29.11.2019
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ Σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Φωκίωνα Κοτζαγεώργη «Πρώιμη οθωμανική πόλη. Επτά περιπτώσεις από τον νοτιοβαλκανικό χώρο Αδριανούπολη - Σέρρες - Καστοριά - Τρίκαλα- Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα», την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, στις 6:30 μ.μ, στο POLIS ART CAFE, Αθήνα, Πεσμαζόγλου 5 & Πανεπιστημίου (Στοά βιβλίου). Δείτε εδώ τη σχετική πρόσκληση

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

- Ηλίας Κολοβός (αναπλ. Καθηγητής οθωμανικής ιστορίας, Παν/μιο Κρήτης)

- Σοφία Λαϊου (αναπλ. Καθηγήτρια οθωμανικής ιστορίας, Ιόνιο Παν/μιο)

- Λήδα Παπαστεφανάκη (αναπλ. Καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, Παν/μιο Ιωαννίνων)

και ο συγγραφέας Φωκίων Κοτζαγεώργης (επίκουρος Καθηγητής νεότερης ιστορίας, ΑΠΘ)

Συντονίζει: Κώστας Βούλγαρης (συγγραφέας). 
25.11.2019
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Ιστορία και αστυνομική λογοτεχνία"   την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 20:30), στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών. Παρεμβαίνουν οι:

- Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Παν/μιο Ιωαννίνων)

- Λάμπρος Φλιτούρης (Παν/μιο Ιωαννίνων)

- Federica Ambroso (υπ. διδάκτορας Παν/μιου Μπολόνιας)

Συντονισμός: Λήδα Παπαστεφανάκη (Παν/μιο Ιωαννίνων)

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής». Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών, Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. 
23.11.2019
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Κύκλος διαλέξεων «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», Χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019.

Κώστας Καραβίδας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Το «Αντί», ο «Πολίτης» και η ιστορική κουλτούρα της Μεταπολίτευσης: Δημόσια ιστορία, πολιτικές της μνήμης και νέες ιστοριογραφικές τάσεις.

Αίθουσα συνεδριάσεων Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), ώρα 18.00΄.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων και το ΠΜΣ "Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία" (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.


Από τη Γραμματεία του Τομέα
και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Tηλ. 2651005161 
23.11.2019
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
 
Το Istorima είναι μία Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχείου προφορικών ιστοριών της Ελλάδας και την προσφορά προσωρινής απασχόλησης σε νέους. Το Istorima πραγματοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων.
Η πρώτη πρόσκληση συμμετοχής για το Istorima άνοιξε και αφορά νέους ηλικίας 18-35 ετών, χωρίς εργασία, με τόπο κατοικίας το νομό Ημαθίας. Υποβολή αιτήσεων έως 8.12.2019.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ
 05.11.2019
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Πρόγραμμα διαλέξεων (εδώ) με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις» που διοργανώνουν το ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» και ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020.
04.11.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Εμμανουήλ Πέπονα με θέμα: «Η μάχη της Κρήτης (1941): Η περίπτωση του Μάλεμε και των νεοζηλανδών υπερασπιστών», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
29.10.2019
CALL FOR PAPERS
 
Infrastructure in East and Southeast Europe in Comparative Perspective: Past, Present and Future, Regensburg, June 25–27, 2020. See here
 13.10.2019
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών διοργανώνει Κύκλο στρογγυλών τραπεζιών νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών ως εξής:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 (ώρα 20:30), Πόλεις στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 20:30), Ιστορία και αστυνομικό μυθιστόρημα

Διοργάνωση: Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών, Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο πρόγραμμα (εδώ). 

11.10.2019
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εγγραφές για τους επιτυχόντες των εξετάσεων του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» ακαδ. έτους 2019-2020, καθώς και οι δηλώσεις μαθημάτων (Α΄ και Γ΄ εξαμήνου), θα γίνουν από Δευτέρα 14/10/2019 έως και Παρασκευή 18/10/2019 (ώρες: 09.30-14.00).

Έναρξη των μαθημάτων:

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα (εδώ).
12.10.2019
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ
 
Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας, Ανθρωπολογίας, 22 - 23 Οκτωβρίου 2019. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
10.10.2019
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (2019-20)
 
Τελικός πίνακας επιτυχόντων (εδώ) στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία». 
08.10.2019
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (2019-20)
 
Κατάλογος επιτυχόντων (εδώ) στις γραπτές εξετάσεις του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία». 
02.10.2019
Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - Περιοδικό Μνήμων
 
Δείτε εδώ το πρόγραμμα συναντήσεων - συζητήσεων, Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020
30.09.2019
Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτ. 2019-Ιαν.2020
 
Συνημμένα εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Έρευνων). 
30.09.2019
Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας - Κύκλος Ομιλιών 2019-2020
 
Συνημμένα εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα του κύκλου ομιλιών 2019-2020 που διοργανώνει το Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας  (Αθήνα, Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών).
 24.09.2019
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Π.Μ.Σ. «ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
 

Οι εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ: «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» θα διεξα­χθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Γραπτές εξετάσεις (και για τις δύο κατευθύνσεις)
Τρίτη 8-10-2019, ώρες 09.30 – 12.30
στην αίθουσα Διδασκαλίας του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
(1ος όροφος του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής)

Γραπτές εξετάσεις στην ξένη γλώσσα (και για τις δύο κατευθύνσεις)
Τρίτη 8-10-2019, ώρες 15.00 – 18.00
στην αίθουσα Διδασκαλίας του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων
(1ος όροφος του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής)

 
Προφορικές εξετάσεις
Τετάρτη 9-10-2019, ώρα 11.30
στις αίθουσες Συνεδριάσεων ΙΝΧ και Εργαστηρίου Λαογραφίας
(1ος όροφος του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. 
19.07.2019
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
 
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) δημοσιεύει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αναζήτηση έκτακτου προσωπικού επιστημονικών συνεργατών/ιδών για την εκπόνηση θεματικών μελετών στη γενική κατηγορία «Επαγγελματοβιοτέχνες: κουλτούρα και πολιτισμός». Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο.
03.07.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αλέξιου Τσίτσιου με θέμα: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του θέρους του 1921 στη Μικρά Ασία. Συγκριτικές προσεγγίσεις μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων (με τηλεδιάσκεψη). (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
21.06.2019
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2019-20
 
Προκήρυξη (δείτε εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία». 
16.06.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Αλέξανδρου Ξιούρα με θέμα: «Ιδεολογία, Πολιτισμός και Διπλωματία στις Ελληνοϊταλικές σχέσεις, 1861-1878», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 και ώρα 14.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
10.06.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Χρυσάνθης Χρήστου με θέμα: «Γυναίκες, ταυτότητες, αναπαραστάσεις και συμβολισμοί: η περίπτωση μιας ορεινής κοινότητας του νομού Καστοριάς», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 12.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο).
09.05.2019
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Επιστημονική διημερίδα «Αρχεία και πολιτικές για την ιστορική έρευνα», συνεδριακό κέντρο «Κ. Παπούλιας» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 14-15 Μαΐου 2019.

Διοργάνωση: Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το πρόγραμμα και την αφίσα της διημερίδας. 
10.05.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Κωνσταντίνου Χλιάρα με θέμα: «Τα Αργυρά Κειμήλια των Εκκλησιών της Μητροπόλεως Δράμας (19ος αιώνας-1922) στο πλαίσιο της μελέτης της Εκκλησιαστικής Αργυροχοϊκής Τέχνης», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του Εργαστηρίου Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
28.02.2019
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΕΟΙ
 
Πρόγραμμα Σεμιναρίων της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Φεβρουάριος-Ιούνιος 2019 (Αθήνα, Ε.Ι.Ε.). 
 25.02.2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το μεταπτυχιακό μάθημα «Η έννοια του λαϊκού στα θεάματα: κινηματογράφος, θέατρο, τηλεόραση, στην Ελλάδα 1950-1990» στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Νεότερος & Σύγχρονος κόσμος: Ιστορία- Λαοφραφία-Ανθρωπολογία» θα γίνεται κάθε Τετάρτη 3-6μμ στο Εργαστήριο Λαογραφίας (1ος όροφος).

Οι διδάσκοντες
Λάμπρος Φλιτούρης
Ρενάτα Δαλιανούδη
 21.02.2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
 
Οι δηλώσεις των μαθημάτων – σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» για το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 γίνονται στη γραμματεία του ΠΜΣ κατά τις εξής ημερομηνίες: Παρασκευή 22/2, Δευτέρα 25/2 και Τρίτη 26/2, ώρες 10.00-13.00.
10.02.2019
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η έναρξη των μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί (εδώ), θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου  εκτός από τα μαθήματα που αναγράφονται παρακάτω:

- Το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Η ιστορία της ιστορίας και το μέλλον του παρελθόντος», διδάσκουσες Α. Μαχαιρά, Λ. Παπαστεφανάκη, θα ξεκινήσει να διδάσκεται από την Τετάρτη 20/2 (ώρα 15.00-18.00)

- Το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Κοσμολογίες και συλλογικές αναπαραστάσεις», διδάσκουσα Μ. Παπαχριστοφόρου, θα ξεκινήσει να διδάσκεται την Τρίτη 19/02 (ώρα 18.00 - 21.00).
- Το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Επιτέλεση, Επιτελεστικότητα και Ταυτότητες», διδάσκουσα Σ. Θεοδοσίου, θα ξεκινήσει να διδάσκεται από την Παρασκευή 22-5-2018 (ώρα 15.00-18.00). Η ημέρα και ώρα του μαθήματος μπορεί να αλλάξει ύστερα από συνεννόηση με τους φοιτητές.
10.02.2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α. ΜΑΧΑΙΡΑ - Λ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

Το μεταπτυχιακό σεμινάριο "Ιστορίες πόλεων: Ευρώπη, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ελλάδα στη νεότερη και σύγχρονη εποχή" (χειμ. εξάμηνο 2018-2019) θα κάνει δύο τελευταίες συναντήσεις την Τετάρτη 13/2 (ώρα 15.00-18.00) και την  Τρίτη 19/2 (ώρα 18.00-21.00), για τις παρουσιάσεις των εργασιών.

06.02.2019
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει  για το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 κύκλο διαλέξεων στη θεματική ενότητα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
05.02.2019
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-19
 
Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την έναρξη των μαθημάτων στο εαρινό εξάμηνο και εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα. 
04.02.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας-Ελισάβετ Λεβειδιώτη με θέμα: «Μουσεία και προφορική ιστορία: Ανιχνεύσεις σχέσεων αντικειμένων και υποκειμένων», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
29.01.2019
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΑ
 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, περιοδικό ΜΝΗΜΩΝ, Πρόγραμμα Συναντήσεων-Συζητήσεων. Φεβρουάριος - Ιούνιος 2019 (Ζωσίμου 11 - κάθετος Λασκάρεως, Αθήνα). 
19.01.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ολυμπίας Ελευθερίας Μπατζανοπούλου με θέμα: «Θρησκευτικοί συμβολισμοί και ταυτότητες στη Ρωμανιώτικη Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
06.01.2019
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ
 
Συνέδριο υποψηφίων διδακτόρων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πρίνστον. PRINCETON UNIVERSITY, Seeger Center for Hellenic Studies, Eleventh International Graduate Student Conference in Modern Greek Studies Works in Progress: New Approaches”, Friday, May 3, 2019. Δείτε εδώ τον σχετικό σύνδεσμο.
14.12.2018 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ»
Κύκλος διαλέξεων (χειμερινό εξάμηνο 2018-2019)
Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου

Ρίκα Μπενβενίστε (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Η εμπειρία της εκτόπισης και της επιστροφής των Ελλήνων Εβραίων από τα στρατόπεδα: Νέες πηγές, νέες προσεγγίσεις

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος), στις 18.00, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Από τη Γραμματεία
του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Τηλ.: 2651005161
 11.12.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Μπαλατσού με θέμα: «Ο Πόλεμος με άλλα Μέσα. Τα δίκτυα πληροφορίας και η συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας, 1904-1913», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11.00στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα ΙΝΧ (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας-Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος).
07.12.2018 
Κύκλος διαλέξεων (χειμερινό εξάμηνο 2018-2019)
Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις
 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 

Ιωάννης Μάνος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Όψεις της εθνικής συγκρότησης στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, κτήριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος), στις 18.00, και είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Από τη Γραμματεία
του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Τηλ.: 2651005161 
 30.11.2019
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Θεοφάνη Βέργου με θέμα: «Σύγχρονη Φυσική, εβραϊκό ζήτημα και εθνικοσοσιαλισμός στη μεσοπολεμική Γερμανία, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. 
26.11.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ελένης Ζουπανιώτη με θέμα: «Το Γυναικείο Καρναβάλι της Πρέβεζας. Μεταμφίεση και Κοινωνία (1960-2018)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 13.00, στην 1η αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
15.10.2018
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
 
Tο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει  για το χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 κύκλο διαλέξεων στη θεματική ενότητα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Συνημμένα εδώ θα βρείτε το σχετικό πρόγραμμα. 
 05.10.2018
Εγγραφές και Δηλώσεις μαθημάτων
ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»
 
Οι εγγραφές για τους επιτυχόντες των εισαγωγικών εξετάσεων του ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία», που πραγματοποιήθηκαν  στις 3 κα 4 Οκτωβρίου 2018, καθώς και οι δηλώσεις μαθημάτων για όλα τα εξάμηνα του ΠΜΣ, θα γίνουν από Δευτέρα 08/10/2018 έως και Τετάρτη 10/10/2018 (ώρες: 10.00-13.30). Έναρξη των μαθημάτων: 8 Οκτωβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Σε περίπτωση που κάποιο μάθημα δεν ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. 
05.10.2018
Αποτελέσματα Εισαγωγικών Εξετάσεων
ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»
 
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. 
04.10.2018
Αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων εισαγωγής
ΠΜΣ «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία»
 
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων.
03.10.2018
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018-19
 
Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα σεμιναρίων για το χειμερινό εξάμηνο 2018-19. 
28.09.2018
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
 
Σεμινάρια Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Οκτώβριος 2018 - Ιανουάριος 2019 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
05.09.2018
 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αικατερίνης Ανδριανού με θέμα: «Το Επώνυμο Κόσμημα στην Ελλάδα (20ος – 21ος αιώνας). Τα Χρυσά Έργα του Ηλία Λαλαούνη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
12.07.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή  κ. Χρήστου Διαμαντή με θέμα: «Από τη Mitteleuropa στη Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη: Οι σχεδιασμοί της γερμανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας από το τέλος του 19ου μέχρι τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
26.06.2018
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19
 
Προκήρυξη (δείτε εδώ) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία». 
21.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ηλία Μακρυγιάννη με θέμα: «Το κοινωνικό περιθώριο στον ελληνικό λαϊκό κινηματογράφο, 1950-1967», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.30 στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
 21.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Αθανασοπούλου με θέμα: «Εξιδανίκευση και συκοφαντία. Εικόνες κλεφτών στα απομνημονεύματα του 1821», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
21.06.2018  
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ανδρονίκης Λιάσκου με θέμα: «Το πασαλίκι της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της διοίκησής του από τον Αλή πασά, με βάση νέα στοιχεία από το Αρχείο του και ανέκδοτα έγγραφα. Ένας σατράπης ή ένας δίκαιος ηγεμόνας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.45 π.μ. στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
12.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αθανάσιου Κώτση με θέμα: “Από τον κυκλικό χρόνο στο χρόνο της «κοπερατίβας»: τελετουργίες, πολιτισμικές πρακτικές και μετασχηματισμοί στην επαρχία Βούρκου Αγίων Σαράντα”, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18.30 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
15.06.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Νικολάου Καϊττάνη με θέμα: «Πολιτικές διαστάσεις του κυπριακού ποδοσφαίρου κατά την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00, στην 1η αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο). 
02.05.2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία», να καταθέσουν μέχρι τις 11-5-2018 αίτηση για έγκριση απονομής Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ
24.04.2018
CfA: International Summer School of the Digital Interview Collections at the Freie Universitat Berlin. (Application Deadline: May 20, 2018). 
09.03.2018
Προκήρυξη υποτροφιών
 
Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με ημερομηνία έναρξης 1 Οκτωβρίου 2018, το δέκατο τρίτο πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της ημεδαπής. Το Ίδρυμα θα χορηγήσει δύο (2) υποτροφίες διετούς διαρκείας που φέρουν τον τίτλο "Υποτροφία Μελίνα Μερκούρη και Jules Dassin" σε αποφοίτους ελληνικών ΑΕΙ στους τομείς α) Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία και Πολιτισμός και β) Μεσαιωνική και Νεότερη Φιλολογία. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο. 
 26.02.2018
Σεμινάρια Λαογραφίας
 
Ο 7ος κύκλος Σεμιναρίων Λαογραφίας με θέμα “Μουσικά σταυροδρόμια και διεπιστημονικές προσεγγίσεις” για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 ξεκινά στις 7 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με το Πρόγραμμα.
Διοργανώνονται από τον Τομέα Λαογραφίας (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων) στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό.

Πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας, κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος), στις 18.30.

26.02.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου με θέμα: Νομιμότητα, "παρανομία" και οικονομική κρίση: Οι παράτυποι καπνοκαλλιεργητές του Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
26.02.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλεξάνδρας Μανθοπούλου με θέμα: «Η παράδοση ως εμπορική ετικέτα και αναπαράσταση στη σύγχρονη Ελλάδα: το αφήγημα της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 9.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
22.02.2018
Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Τα Σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας για το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 αρχίζουν στις 28 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και προσφέρονται και στο ευρύ κοινό
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, ώρα 18.00, στο κτήριο  της Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος).

Από τη Γραμματεία 
του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
Τηλ.: 2651005161
22.02.2018
Semaine de formation doctorale en histoire du genre sur ‘Genre et espace public dans l’histoire’, Rouen du 4 au 7 juin 2018 / Graduate School in Gender History, theme "Gender and public space in history", Rouen, from 4 to 7 June 2018.
13.02.2018
Call for proposals: 2018 Vibeke Sørensen Grants for Postgraduate students for research on the history of European integration. Δείτε εδώ το σχετικό σύνδεσμο. 
06.02.2018 3-year fully-funded PhD scholarship in Economic and Social History at the University of Glasgow. Application deadline: 30.4.2018. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο.
29.01.2018
York University, Hellenic Heritage Foundation International Graduate Fellowship (MA) in Modern Greek and/or Greek Canadian History. Σχετικό αρχείο
24.01.2018
ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ
 
Η δημόσια προφορική εξέταση της διδακτορικής διατριβής της κ. Ασημίνας Κουτρουμάνη, με θέμα:«Η Κατοχή στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά 1941-1944», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:30, στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
Η Δημόσια υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Σολωμού με θέμα: «Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές κατά την Μεταξική περίοδο: η περίπτωση της Λάρισας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 10 π.μ. στην 1η Αίθουσα τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (Μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
24.01.2018
Network dedicated to the history of the monastic economy, granting of research allowances. Δείτε το σχετικό αρχείο εδώ και την αίτηση εδώ
15.01.2018
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 
Δείτε εδώ την ανακοίνωση για την πρόσληψη μεταπτυχιακών φοιτητών για παροχή επικουρικού έργου για το έτος 2018 (Αίτηση, υπεύθυνη δήλωση). 
21.11.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Βέλτας Νταλιάναϊ με θέμα: «Το παρελθόν στο παρόν. Πολιτικές διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων στη μετασοσιαλιστική Αλβανία. Η περίπτωση των Αγίων Σαράντα», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
01.11.2017 Υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές/υποψήφιους διδάκτορες σύγχρονης ιστορίας, Research Fellowships, United States Holocaust Memorial Museum. 
06.10.2017
Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα Σεμιναρίων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, που θα πραγματοποιηθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2017-2018.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”και προσφέρονται και στο ευρύ κοινό
Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, ώρα 18.00, στο κτήριο  της Φιλοσοφικής Σχολής (α΄ όροφος).

Από τη Γραμματεία 
του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
Τηλ.: 2651005161
29.09.2017 Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, Πρόγραμμα Σεμιναρίων Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2017, Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 
29.09.2017 Δίκτυο για την ιστορία της υγείας, κύκλος  σεμιναρίων «Ιστορία υγείας: οι νεότερες έρευνες», Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2017- Μαΐου 2018, Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ. 
27.09.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σταυρούλας Φιλίππου με θέμα: «Ενήλικες μαθήτριες του νυχτερινού σχολείου. Βιωμένες εμπειρίες μνήμες και πολιτισμικές ταυτότητες», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Χρήστου Τσαρούχη με θέμα: «Πολιτισμικές αναπαραστάσεις του εαυτού: Η περίπτωση των προσφύγων του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
27.09.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευαγγελίας-Αικατερίνης Αγγέλη με θέμα: «Μνήμες και σιωπές της πόλης της Άρτας για την τοπική εβραϊκή κοινότητα», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
15.06.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευγενίας Γιαννούχου με θέμα: «Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλία από τα τέλη του 18ου αιώνα ως το 1821», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 10.00,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
15.06.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρασκευής-Γραμματούλας Καρακούση με θέμα: «Η περίοδος των μεταρρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: η περίπτωση της Θράκης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
07.06.2017 International Conference "Labour, gender and mines between industrial and post-industrial landscapes: archives and memories / Lavoro, genere e miniere tra paesaggi industriali e post-industriali: archivi e memorie". Roma Tre University, Department of Education, Rome, June 12, 2017.
01.06.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Τάσση με θέμα: «Οι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων: από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1913-1923)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
01.06.2017

Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γλυκερίας Χριστοδούλου με θέμα: «Γυναίκες, οικιακότητα, τουρισμός: Η εργασία των γυναικών στις ορεινές τουριστικές επιχειρήσεις. Το παράδειγμα του Δυτικού Ζαγορίου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 

26.05.2017                                   ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας «Ιστορία της εργασίας: παραγωγή, αγορές, σχέσεις, πολιτικές (τέλος Μεσαίωνα-αρχές 21ου αι.)», 24-27 Μαΐου 2017, Συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Διοργάνωση: Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής  Ιστορίας. Δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα του συνεδρίου.
26.05.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Φωτεινής Βασιλοπούλου με θέμα: «Η έμφυλη εμπειρία της εργασίας: Οι αγρότισσες της ελαιοκαλλιέργειας στο Λίθερο Μεσσηνίας», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 10.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
26.05.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Τάσση με θέμα: «Οι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων: από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος (1913-1923)», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
17.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ιωάννη Βάνα με θέμα: «Τα Τζουμέρκα κατά τη δεκαετία του 1940: κοινωνικοί μετασχηματισμοί και πολιτικοστρατιωτικές συγκρούσεις», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
 17.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Μαρίας Ράπτη με θέμα: «Η Υφαντική Τέχνη και τα Έργα της στην κοινότητα Χουλιαράδες της Ηπείρου (αρχές 20ού-αρχές 21ου αι.)», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 18.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
17.05.2017  Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Βασιλείου Μποκογιάννη με θέμα: «Η πρόσληψη του ζωγράφου Θεόφιλου και η έννοια του λαϊκού πολιτισμού στη γενιά του ‘30», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 και ώρα 18.00 στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
17.05.2017  Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Σοφίας Αξιώτη με θέμα: «Η Γερμανία προελαύνουσα: η πορεία προς τον πόλεμο μέσα από τον ελληνικό Τύπο 1939-1940», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
17.05.2017  Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Άννας Παπαρούπα με θέμα: «Αρχείο θανάτων Κύμης Ευβοίας (1930-1950), Ιστορική και δημογραφική προσέγγιση του αρχείου», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
15.05.2017 Σεμινάριο του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Lund κ. Βασίλη Σαμπατακάκη με θέμα «Εντυπώσεις Σουηδών περιηγητών από την Ελλάδα τον 18ο αιώνα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, ώρα 11, στην αιθ. σεμιναρίων του τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων. Το σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια των ανταλλαγών Erasmus+ και των μεταπτυχιακών σεμιναρίων της κ. Α. Μανδυλαρά και του κ. Λ. Φλιτούρη
10.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Ιουλίας Λυμπεροπούλου με θέμα: «Γερμανόφωνοι συγγραφείς του Μεσοπολέμου: απηχήσεις, επιδράσεις και προβολές του πολέμου και του εθνικοσοσιαλισμού στο έργο τους», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 και ώρα 12.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
04.05.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αικατερίνης Τσίνα με θέμα: «Τα δημόσια έργα στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1952- 1955» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
23.04.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Μαρίας Νικολακοπούλου με θέμα: «Ο φασισμός στον ιταλικό κινηματογράφο των ετών 1960-1980» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.
22.03.2017
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Γεωργίας Κανελλοπούλου με θέμα: «Ο πολιτικός και ιδεολογικός λόγος της Ελληνικής Δεξιάς: η περίπτωση του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
 21.03.2017 Την Παρασκευή 17 Μαρτίου στο Εργαστήριο Λαογραφίας πραγματοποιήθηκε Ερευνητικό Σεμινάριο στα πλαίσια του Σεμιναριακού Μεταπτυχιακού Μαθήματος "Συλλογική Μνήμη και Ταυτότητες", (διδάσκουσα Κ. Μπάδα), -  ΠΜΣ , Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία - Λαογραφία, κατεύθυνση ειδίκευσης: Λαογραφία, με θέμα: Διερευνώντας Συλλογικές Μνήμες και Ταυτότητες". Δείτε το πρόγραμμα
20.03.2017 Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ημερίδα με θέμα: Μυθοπλασία και εμφύλιος βία. Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας. 
07.03.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αργύριου Τασούλα με θέμα: «Ανάμεσα από Ανατολή και Δύση: οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Σοβιετικής Ένωσης, 1961-1963, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
07.03.2017 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκου με θέμα: «Τα υφάσματα και οι ενδυμασίες στην Ευρωπαϊκή κοινότητα της Οθωμανικής Λάρνακας του 18ου αιώνα, μέσα από τα ανέκδοτα έγγραφα του Κρατικού Αρχείου Βενετίας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, ώρα 9.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
07.03.2017
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Αγγελικής Μάρου με θέμα: «Σύστημα διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης των Μονών των Ιωαννίνων κατά το β΄ μισό του 19ου αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, ώρα 12.00΄ στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη)του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία»
09.02.2017 Τα σεμινάρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο κοινό. Πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα ΙΝΧ (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος) σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία”
09.02.2017 Ο 6ος Κύκλος σεμιναρίων Λαογραφίας με θέμα «ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ (ΜΕΤΑ) ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ» αρχίζει στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Τα σεμινάρια διοργανώνονται από τον Τομέα Λαογραφίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία» και είναι ανοιχτά και στο κοινό. Πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή, 1ος όροφος) σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Από τη Γραμματεία του ΠΜΣ “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία-Λαογραφία” 
08.02.2017 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Θεοδώρας Παπαϊωάννου με θέμα: «Η κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία από τα μέσα του 18ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα: οι οικονομικές διαστάσεις» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
3.01.2017 CENTRE FOR BYZANTINE, OTTOMAN AND MODERN GREEK STUDIES, 18th Annual Postgraduate Colloquium, 3rd June 2017, Multiculturalism from Late Antiquity to Modernity. 
08.12.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Παρθένας Καραντωνίου με θέμα: «Τελετουργία και Ένδυμα: Γάμος και Γαμήλιες Ενδυμασίες στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων (20ος-21ος αι.)» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 13.00, στην αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μεταβατικό κτήριο, Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων).
Από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. 
20.10.2016 Πρόγραμμα Διαλέξεων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2016-2017.
Οι διαλέξεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Λαογραφία” του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, κτίριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος). 
26.06.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αθανασίας Χειμώνα με θέμα: «Γεωγραφικό πλαίσιο, οικονομία και δημογραφία του Ελλαδικού χώρου: Το παράδειγμα των επαρχιών Τριχωνίδας και Ξηρομέρου (19ος-20ος αι.)» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 και ώρα 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
21.06.2016 Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του κ. Γεωργίου Τυρίκου Εργά με θέμα: «Τα ‘γουλιασμένα’ της Καλύμνου: αφηγήσεις, συλλογικές αναπαραστάσεις και κοινωνικές στρατηγικές», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ώρα 13.30 στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
21.06.2016
Η δημόσια υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής της κ. Παναγιώτας Δαλακούρα με θέμα: «Η Μουσειακή Παρουσία της Σαρακατσάνικης Ενδυμασίας. Συμβολή στην Προσέγγιση, Ερμηνεία και Αξιοποίηση των Μουσειακών Εκθεμάτων», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, ώρα 10.00΄στην 1η Αίθουσα Τηλεδιασκέψεων του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (μεγάλη) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
02.06.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Μουρατίδου με θέμα: «Νοσταλγώ την Κατοχή! Το συγγραφικό δίδυμο Σακελλάριου Γιαννακόπουλου και οι δημοφιλείς κωμωδίες “πολιτικής επικαιρότητας” από τα Δεκεμβριανά  έως το τέλος του Εμφυλίου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 12 μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
20.05.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Ευστράτιου Ψαράκη με θέμα: «Η διαμόρφωση του αθλητισμού στα Ιωάννινα του Μεσοπολέμου: οι “λόγοι”, τα σωματεία, οι εγκαταστάσεις (1913-1936)» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 και ώρα 18.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
05.05.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Αλέξανδρου Γαλατιανού με θέμα: «Ο τροχιόδρομος της Θεσσαλονίκης, 19ος-20ος αι.» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
05.05.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Κωνσταντίνας Κοντογιάννη με θέμα: «Σχολικό περιβάλλον και ενδυματολογική συμπεριφορά στη Ναυπακτία (αρχές του 20ού αιώνα έως τη μεταπολίτευση)» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
05.05.2016 Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας  κ. Θεμελίνας Φράγκου με θέμα: «Ιστορία και Πληθυσμός. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου (1947-2010)» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρα 11.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
04.05.2016 Atelier Doctoral "Histoire et sciences sociales. Les débats de l’histoire économique", 27 juin – 1 juillet 2016, Casa de Velasquez, Madrid. Inscriptions jusqu'au 9 mai 2016. Langues de l’atelier: espagnol, français, anglais. Les étudiants qui s’expriment seulement en anglais doivent pouvoir comprendre l’espagnol ou le français. Link1, link2
18.04.2016
Η δημόσια εξέταση της Διπλωματικής Εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Εμμανουέλας Ταλαιπώρου με θέμα: «Το εμπόριο και η βιομηχανία της Σάμου το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και ώρα 12.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
15.04.2016
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015. Διάσωση - Έρευνα - Εκπαίδευση»
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Η ΔΕΗ και η ιστορία της».
Διοργάνωση: Ελληνικά Τμήματα  TICCIH και ICOMOS, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, ΕΜΠ.
Τόπος: ιστορικές εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 21.3.2016-31.5.2016.
Επισυνάπτεται η αφίσα και το έντυπο της έκθεσης. 
22.03.2016
Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Ευσταθίας Γεωργαντά με θέμα: «Γεωγραφία και πληθυσμός (19ος-20ός αιώνας). Το παράδειγμα του νομού Ηλείας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
11.02.2016 Οι Διαλέξεις Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 αρχίζουν στις 24 Φεβρουαρίου 2016 σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ι.Ν.Χ., κτίριο Φιλοσοφικής (α΄ όροφος). 
25.01.2016  Σας ενημερώνουμε ότι ο 4ος Κύκλος Σεμιναρίων του Τομέα Λαογραφίας με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΕΣ: ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» θα ξεκινήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016. Τα σεμινάρια  είναι ανοιχτά και στο κοινό και πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας (1ος όροφος)  στις 6.30 μ.μ. Το Σεμινάριο της Τετάρτης 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 μ.μ. 
10.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Γεωργίου Αλευρά με θέμα: «Οι οικονομικές δραστηριότητες του Κοζανίτη εμπόρου Κωνσταντίνου Δ. Τακιατζή (1840-1855), σύμφωνα με ανέκδοτα έγγραφα από το Αρχείο της οικογένειας Τακιατζή» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος). 
10.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αριάδνης Αντωνιάδου με θέμα: «Η συγκρότηση του χώρου και της κοινότητας. Προφορική παράδοση και κοινωνική μνήμη στον Αυγερινό Βοΐου Κοζάνης» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17.30, στο Εργαστήριο Λαογραφίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
03.12.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αλκμήνης Κηρύκου με θέμα: «Εμείς και οι Άλλοι»: Η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων της Πελοποννήσου μέσα από δημοσιευμένες και ανέκδοτες πηγές (μέσα περίπου 18ου αιώνα έως το 1821) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 1ος όροφος).
02.11.2015 Διαλέξεις τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων, χειμερινό εξάμηνο 2015-16. 
08.09.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας κ. Αικατερίνης Καραχάλιου με θέμα: «Προνοιακή πολιτική και ιδεολογικές συνιστώσες του Μεταξικού καθεστώτος: τα δεδομένα στην περιοχή της Χαλκίδας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 14.30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων.
08.09.2015 Η δημόσια εξέταση της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή κ. Κωνσταντίνου Τσιμάρα με θέμα: «Αντικομμουνισμός και ιδιώνυμο στον βορειοελλαδικό χώρο την περίοδο 1929-1932 μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Μακεδονία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 13.00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων. 

 

 

Διοίκηση

Διευθύντρια του Π.Μ.Σ.:
Αναπλ. Καθηγήτρια
Λήδα Παπαστεφανάκη
Αναπλ. Διευθύντρια του ΠΜΣ:
Αναπλ. Καθηγήτρια
Mαριλένα Παπαχριστοφόρου
Γραμματέας:
Όλγα Φατούρου


Επικοινωνία

Τηλ. Γραμματείας: 26510 05161
Fax
: 26510 05253
Email: ofaturu@uoi.gr
Ταχυδρομική Διεύθυνση